Analize

Ușoară creștere pe acțiunile companiei Romgaz

Acțiunile grupului TeraPlast

În urmă cu trei ședințe de tranzacționare acțiunile companiei Romgaz (SNG) a reușit să spargă în lateral zona de rezistență formată pe trendul major descendent. Cu toate acestea, în ultima perioadă compania a evoluat mai mult lateral.

Prețul acțiunii a reușit să depășească zona de rezistență de la 28.45 lei. Pesimismul și incertitudinile care sunt prezente pe bursele de valori din toată lumea și-au pus amprenta și pe BVB. Cred că acesta este și unul dintre motivele pentru care prețul acțiunii Romgaz a evoluat în lateral. Investitorii se află în espectativă.

Calculat la prețul de închidere de 28.45 lei, Romgaz se află printre companiile ieftine de la BVB, având un PER de 8,7.

Corecția prețului acțiunilor Romgaz, a survenit și din cauza faptului că a obținut rezultatele mai slabe decât cele de anul trecut, fapt datorat și pandemiei de coronavirus.

Conform ultimelor rapoarte financiare pandemia a afectat puternic rezultatele companiei. În trimestrul al doilea din 2020, cifra de afaceri a companiei a fost mai mică cu aproximativ 47% față de cea obținută în primul trimestru din 2020, când România nu se afla încă în lockdown. În TII 2020, profitul net a scăzut cu 60% față de T1 2020.  

În primul semestru al anului 2020, cifra de afaceri a companiei Romgaz a scăzut cu 24% față de primul semestru al anului 2019.

Profitul net al companiei Romgaz a scăzut cu 18% în primul semestru din 2020, față de primul semestru al anului 2019.

Profitul operațional trimestrial se află și el în scădere cu 35% în TII 2020 față de TII 2019.    

Chiar dacă în ultima perioadă compania Romgaz nu a obținut rezultate pre grozave, are câteva avantaje majore de partea sa. Rata de îndatorare este foarte mică, de doar 17%. Din punctul meu de vedere, rentabilitatea companiei este una foarte atractivă. Rentabilitatea capitalului este 17%, iar cea a activelor este aproximativ 14%.

Marja operațională a companiei Romgaz este de 54%. Una dintre cele mai mari marje operaționale întâlnite la companiile listate la BVB.

Dacă aruncăm o privire asupra graficului, observăm faptul că Romgaz se tranzacționează deasupra primei zone de suport orizontal de 28.20 lei, formându-se un canal orizontal între 28.90 și 28.20 lei.

Usoara crestere pe actiunile companiei Romgaz

Indicatorii Stochastic și MACD indică faptul că în următoarea perioadă prețul acțiunilor companiei Romgaz ar putea să evolueze ascendent. Momentan trendul lateral aflându-se mai degrabă într-o zonă de acumulare.

Faptul că prețul a ieșit din canalul descendent și a spart zona de rezistență, mă duce cu gândul la o ușoară creștere a prețului în primă fază, până în zona de retragere Fibonacci de 76,4% adică 28.90 lei.

Alți analiști estimează pentru acțiunile companiei Romgaz o creștere în perioada următoare de aproximativ 17%. Un preț țintă pentru acțiunile companiei fiind de 33,4 lei. Nu m-aș grăbi să merg la ,,pomul lăudat cu sacul”, având în vedere că istoric vorbind, în anii trecuți compania a obținut rezultate financiare mult mai mici în trimestrul III față de celelalte 2 trimestre.

În acest sens mă aștept ca odată cu publicarea rezultatelor financiare, să vedem o ușoară creștere sau eventual o evoluție laterală.  

Această analiză are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *