Analize

Scădere pe acțiunile Sphera Franchise Group

Acțiunile grupului TeraPlast

Acțiunile Sphera Franchise Group se află pe un trend descendent de o perioadă bună de timp. Anul 2020 nu se așteaptă a fi un an spectaculos pentru sectorul în care activează compania.

Înainte de perioada în care a fost decretată starea de urgență, acțiunile Sphera Franchise Group se tranzacționau la prețul de 20 lei. După ce în România a fost instituită starea de urgență și economia a intrat în lockdown, acțiunile Sphera Franchise Group au corectat abrupt, aproximativ 40%.

Sphera Franchise Group face parte din companiile afectate în mod direct de către pandemia provocată de către virusul SARS-Cov-2.

Comparat cu media sectorului din care face parte la nivel european, Sphera Franchise Group are indicatorul PER calculat la 13, P/S este egal cu 0,7 și P/BV de 4,23. Media PER la nivel european este 16, P/S este 0,42, iar P/BV 1,04.

În ultimele 90 de zile, variația prețului acțiunilor a fost de aproximativ -13%. Ceea reflectă situația actuală din economie, și modul drastic în care a fost afectat sectorul HORECA, în care activează și Sphera Franchise Group.

În primul semestru al anului 2020, cifra de afaceri a companiei Sphera Franchise Group a scăzut cu aproximativ 32% față de primul semestru al anului 2019.

Datele financiare aferente trimestrului al doilea din 2020, arată că profitul net al companiei a fost negativ, la fel și profitul operațional. Marja operațională a companiei este și ea una destul de scăzută, aproximativ 3%.

Pe grafic se poate observa faptul că acțiunile Sphera Franchise Group se tranzacționează în interiorul unui trend descendent, care a atins un minim la 11,34 lei. Din acel punct acțiunile au avut parte de o revenire bruscă spre 12 lei, ceea ce mă face să cred că 11,34 lei este un suport serios și mai greu de străpuns.  

scădere pe acțiunile Sphera Franchise Group

Cu toate acestea, luând în considerare situația economică actuală și incertitudinile cu privire la un posibil vaccin care să limiteze ,,pagubele” produse de virusul SARS-Cov-2, cred că trendul descendent pe care se află acțiunile Sphera Franchise Group va continua spre zona de suport de la 11,34.

Indicatorul Stochastic arată o ușoară revenire a prețului acțiunilor SFG, însă ceilalți indicatori, MACD și RSI, indică o continuare a trendului descendent. În acest sens nu m-aș grăbi să intru la cumpărare, chiar dacă prețul va coborî spre minimul de la 11,34 lei. Aș mai aștepta, să treacă și perioada alegerilor din România și formarea guvernului. În situația în care în România se va decreta o nouă stare de urgență, mă aștept ca acțiunile Sphera Franchise Group să corecteze și mai mult.

Pentru finalul anului 2020, nu văd un scenariu pozitiv pentru acțiunile Sphera Franchise Group. Situația actuală nu este în favoarea companiei.

Pe data de 12.11.2020, Sphera Franchise Group va publica rezultatele financiare aferente trimestrului III 2020. Mă aștept ca aceste rezultate să fie destul de slabe și nu cred că vor oferi o surpriză plăcută. În trimestrul III 2019, compania a obținut un profit net de aproximativ 18 mil. lei. Îmi este greu să cred că în contextul actual, ar putea raporta un profit net, măcar apropiat de cel din trimestrul III 2019. Profitul net obținut de companie în anul 2019, a fost cel mai mare din ultimii ani, aproximativ 55 mil. lei.

Faptul că Sphera Franchise Group nu are o politică de dividende stabilă este un minus pentru companie. Investitorii români sunt atrași în special de politica de dividende.

Compania gestionează 155 de restaurante în trei state, România, Italia și Republica Moldova. Rețeaua KFC are 99 de restaurante, PizzaHut – 44, iar Tacobell doar 10. Cele mai multe restaurante deținute de companie se află pe teritoriul României, de unde obține și cele mai mari venituri. Acesta fiind un motiv în plus pentru a aștepta trecerea alegerilor parlamentare.

În data de 22.10.2020, compania a emis un raport cu privire la revizuirea bugetului pentru anul 2020. Astfel, cei de la Sphera Franchise Group au prognozat un venit de aproximativ 669,7 mil lei pentru 2020, în scădere cu aproximativ 30% față de cel din 2019. Profitul este estimat la aproximativ 72,7 mil. lei, în scădere cu aproximativ 52%. Indicatorul EBITDA ar urma să fie mai mic față de cel din 2019 cu aproximativ 72%.

În acest sens, pe termen scurt, nu cred într-o evoluție ascendentă pe acțiunile Sphera Franchise Group.

Această analiză are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *