Investiții

România a fost inclusă în indicii Piețelor Emergente FTSE Russell

Includerea României în indicii Pietelor Emergente

În data de 21 Septembrie România a trecut printr-un moment istoric. Piața de capital din România, a fost inclusă, în indicii Piețelor Emergente ai furnizorului global de indici FTSE Russell. Au trecut 25 de ani de la redeschiderea Bursei de Valori de la București și tot atât ca România să fie primită la masa bogaților. Odată cu trecerea la statutul de Piață Emergentă, România a intrat în ligă alături de țări ca Rusia, China… Fondurile de investiții care gestionează active de miliarde de euro vor putea investi și în companiile listate la Bursa de Valori București. Acest fapt nu era posibil anterior din cauza restricțiilor generate de statutul de Piață de Frontieră. 

Marile fonduri de investiții sunt manageriate după reguli foarte stricte. Unele dintre aceste reguli, nu permit fondurilor de investiții să investească în piețele de frontieră, din cauză că în aceste piețe riscurile sunt mult mai ridicate și lichiditatea este mult inferioară piețelor emergente. 

Consolidarea statutului de Piață Emergentă, vine la pachet cu o grămadă de beneficii pentru companiile listate la BVB. Creșterea lichidității este unul dintre cei mai importanți factori. Lichiditatea este un neajuns destul de important al BVB, care este foarte posibil să se rezolve odată cu includerea în rândul piețelor emergente. Creșterea lichidității duce și la creșterea prețului acțiunilor listate la BVB.

Faptul că România a fost inclusă în indicii Piețelor Emergente, va crește vizibilitatea companiilor pe radarele marilor fonduri de investiții. Companiile din România se vor bucura de investiții din străinătate, deoarece de acum România face parte din țările în care fondurile de investiții pot să facă achiziții.  

Un alt aspect de luat în calcul este faptul că odată cu trecerea României la statutul de piață emergentă, piața de capital de la noi va fi mult mai corelată cu indicii globali. Până acum, piața de la noi era oarecum corelată cu piețele internaționale. Această corelare era operată de către investitorii de retail. În momentul în care fondurile de investiții își vor face apariția pe piața de capital românească, BVB se va corela cu bursele externe cu ajutorul investitorilor instituționali.

Pentru economia românească, statutul de piață emergentă înseamnă foarte mult. Companiile românești au șansa de a se lista pe o piață unde, o mare parte dintre investitori dețin capital aproape nelimitat. Pentru companiile românești poate fi o oportunitate extraordinară de dezvoltare.

Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti a declarat: Universul pieţelor emergente este de 50 de ori mai mare faţă de cel al pieţelor de frontieră. Iar cel al pieţelor dezvoltate este de 10 ori mai mare ca cel al pieţelor emergente.

Deocamdată doar trei companii listate la BVB, au îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, indicii Piețelor Emergente FTSE Russell. Banca Transilvania, care este și cea mai tranzacționată companie de la BVB, Nuclearelectrica și Teraplast. 

Odată cu includerea României în indicii Piețelor Emergente FTSE Russell, Indicele BET a înregistrat o corecție de 2.46% și a închis sub pragul de 9.000 de puncte. Valoarea tranzacțiilor înregistrate la BVB a fost de 32,5 milioane euro, peste media anului curent.

Principalele burse globale au încheiat săptămâna în teritoriu negativ. La nivel european, principalul motiv care a dus la corecția piețelor de capital a fost creșterea numărului de persoane infectate cu virusul SRAR-Cov 2. Odată cu creșterea numărului de infectări cu virusul SARS-Cov 2, a apărut în mediul online și o știre care a zguduit sistemul bancar mondial.

Bursele europene au scăzut luni, după ce o anchetă jurnalistică publicată peste weekend a dezvăluit faptul că unele dintre cele mai mari bănci din lume, Deutsche Bank AG, HSBC, J.P. Morgan Chase & Co. și altele au făcut afaceri cu clienți suspectați de spălare de bani. Corecția care a lovit piețele de capital luni 21 septembrie a afectat și Bursa de Valori București. Acțiunile cotat la BVB au suferit și ele corecții importante după cum poate fi observat și în lista de mai sus.

Astăzi 22 septembrie, Indicii BVB au recuperat din scăderile suferite ieri și au închis ședința de tranzacționare în teritoriu pozitiv. Indicele BET a închis ședința de tranzacționare la 9.019 puncte și s-a apreciat cu 1.44%.   

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *