Analize

Rezultate foarte bune acțiunile companiei Bursa de Valori București corectează

Acțiunile grupului TeraPlast

Acțiunile companiei Bursa de Valori București se află pe un trend de corecție. Față de maximul din ultima perioadă, acțiunile companiei aflându-se la un minus de 12%.

Comparat cu media sectorului din care face parte la nivel european, compania Bursa de Valori București are indicatorul PER calculat la 22, P/S este egal cu 4,5 și Marja Operațională de 23%. Media PER la nivel european este 22,5, P/S este 7, iar Marja Operațională  de 29%.

În ultimele 90 de zile, variația prețului acțiunilor a fost de aproximativ -10%. În ultimele 12 luni, prețul acțiunilor Bursa de Valori București a scăzut cu aproximativ 13%.

În primele nouă luni ale anului 2020, cifra de afaceri a companiei Bursa de Valori București a crescut cu aproximativ 20% față de primele nouă luni din 2019.

Cifra de afaceri aferentă trimestrului al treilea din 2020, este mai mare cu aproximativ 38% decât în trimestrul al treilea din 2019. Profitul operațional aferent trimestrului III 2020, este mai mare cu aproximativ 150%, față de trimestrul al treilea din 2019.

Mai mult ca sigur, unul dintre motivele de creștere a companiei are la bază și faptul că din luna Septembrie, Bursa de Valori București a fost promovată la statul de piață emergentă. În acest sens companii precum Banca Transilvania, Teraplast și Nuclearelectrica au intrat în atenția investitorilor străini.

Investitorii de retail au profitat și ei de acest lucru, achiziționând acțiuni la diverse companii, unii speculativ (cu intenția de le vinde investitorilor străini) alții cu intenția de a le păstra pentru un timp mai îndelungat.   

Față de trimestrul al doilea din 2020, în trimestrul al treilea Bursa de Valori București a obținut un profit operațional mai mare cu aproximativ 756% și o cifră de afaceri mai mare cu aproximativ 65%.

Conducerea Bursei de Valori București a anunțat ca obiectiv major, creșterea lichidității zilnice pe BVB. În acest sens cei din conducere doresc să implementeze Contrapartea Centrală (CCP) și relansarea pieței de instrumente derivate. Adrian Tănase a declarat că aceste proiecte ar putea să devină funcționale în cursul anului 2022. Tot el a mai declarat că este nevoie de o acoperire mai bună cu rapoarte de analiză pentru companiile listate la BVB. “Nu cred că putem spera la evaluări corecte ale companiilor românești listate dacă investitorii nu au acces la astfel de rapoarte, emise de analiști financiari independenți”. Sursa: bursa.ro

Având în vedere că în data de 12.11.2020, compania a publicat rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului 2020 și cu toate că rezultatele publicate de către companie au fost foarte bune, prețul acțiunilor a continuat să se mențină pe trendul descendent început în luna Septembrie.

Luând în considerare politica de dividend cu care a obișnuit investitorii, compania ar putea distribui sub formă de dividende aproximativ 90% din profit. Ceea ce înseamnă că Bursa de Valori București ar putea distribui în 2021 un dividend aproximativ egal cu 0,9 lei/ acțiune. Raportat la prețul de 22,7 lei cât este în prezent, randamentul dividendelor ar fi aproximativ egal cu 3,9%.

Acțiunile companiei Bursa de Valori București

Pe grafic se poate observa faptul că acțiunile companiei Bursa de Valori București au corectat agresiv. De la maximul de 25,7 lei atins în data de 13.08.2020, acțiunile companiei au avut parte de o corecție de aproximativ 12% până la pragul de 22 lei. În ultimele ședințe de tranzacționare, acțiunile BVB au corectat agresiv, pe volume destul de mari, comparativ cu volumele din zilele anterioare.

Indicatorul Stochastic împreună cu MACD indică o continuare a trendului descendent pe care se află compania. Media mobilă de 10 zile a intersectat-o pe cea de 20 de zile, sem că pe termen scurt prețul acțiunilor ar putea să mai continue corecția. În același timp media mobilă de 50 de zile, a intersectat-o atât pe cea de 100 de zile, cât și pe cea de 200 zile, ceea ce mă face să cred că prețul acțiunilor Bursa de Valori București vor mai continua corecția.

În acest sens mă aștept ca suportul format la 22 de lei, care coincide cu retragerea Fibonacci de la 61,8% să fie atins într-un timp relativ scurt. Luând în considerare faptul că rezultatele la nouă luni obținute de către compania Bursa de Valori București sunt foarte bune, mă aștept ca pe termen scurt acțiunile companiei să nu mai corecteze prea mult și să se tranzacționeze în jurul valorii de 22 de lei, chiar puțin sub acest prag. Dacă și pe trimestrul patru, compania va raporta rezultate tot la fel de încurajatoare, mă aștept ca prețul acțiunilor să înceapă să crească. În primă fază m-aș uita spre un preț țintă la 23.6 lei.

Alți analiști se așteaptă ca în perioada următoare acțiunile companiei Bursa de Valori București ar putea să crească. Un preț țintă pentru acțiunile companiei fiind de aproximativ 30 lei, o potențială creștere de aproximativ 38%.

Această analiză are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *