Educație

Reguli financiare pentru situații de criză

reguli financiare

Salut, având în vedere pandemia în care ne aflăm vreau să îți prezint câteva reguli financiare care te vor ajuta să treci cu bine peste actuala situație de criză și mai ales și peste cele care vor mai urma. Știm cu toții că nu este nici prima, nici ultima pandemie care a afectat sau care va afecta planeta. Acest coronavirus este o mutație a virusului SARS, care a lovit planeta în anul 2003. Virusologii susțin că din cauza defrișărilor și a poluării excesive a planetei, în viitor este posibil să ne mai confruntăm cu astfel de pandemii, deci trebuie să fii pregătit.

1.     Prima și cea mai importantă regulă financiară are legătură cu educația!

NU TE OPRI DIN A TE EDUCA!

Educându-te vei înțelege mai bine cum se fac banii și ce rol au ei cu adevărat. Vei învăța să apreciezi lucrurile la adevărata lor valoare. Atunci când deții o educație financiară solidă poți să îți controlezi viitorul tău financiar, ceea ce ai nevoie acum în timp de criză. Nu vei mai fi la mâna băncilor, a patronilor, care fie vorba între noi, în anii crizei din precedente foloseau un clișeu ,,hai muncește că mai am 10 ca tine care așteaptă la poartă”. Dacă ești o persoană educată nu ai cum să ajungi în situația aceasta, deoarece vei fi un angajat apreciat, iar în ultima perioadă, antreprenorii nu-și mai pot permite să piardă oamenii valoroși din firma lor, deoarece, aceștia vor pleca la concurență, și ghici cine va pierde?

2.     Controlează-ți viitorul financiar!

Pentru a putea beneficiar de un viitor prosper, trebuie să îți calculezi cu mare atenție acțiunile din prezent. Nu te amăgi și nu îți amaneta viitorul! Tot ce cumperi acum fără rost, face ca timpul tău viitor să fie amanetat, să muncești și mai mult. Vrei un telefon nou, dar nu ți-l poți permite. Îl achiziționezi cu cardul de credit, dar prin acest fapt tu tocmai ți-ai amanetat viitorul financiar, pentru că nu dispui de acei bani în momentul respectiv, dar mizezi pe faptul că vei merge la serviciu și vei obține lunar banii care să-ți acopere ratele pentru noul tău telefon. Dacă nu ești familiarizat cu chivernisirea banilor îți pot recomanda o carte, care cu siguranță îți va schimba percepția asupra banilor munciți de tine și te va învăța să îți formezi câteva reguli financiare. Cartea se numește ,,Cel mai bogat om din Babilon” scrisă de George S. Classon

3.     Verifică cu atenție pe ce îți dai banii și creează un fond de rezervă!

Reguli financiare te învață să ai grijă de banii tăi. La întrebarea (pe ce îți cheltuiești banii?) multe persoane au răspuns că nu știu, ceea ce este destul de rău. Așa se explică de ce multe familii din România au o situație financiară mult sub media Europei. Mai jos îți las un link către un articol pe care l-am scris special pentru a-ți putea verifica și gestiona cu mare acuratețe finanțele.

Un fon de rezervă este foarte important, așa-i că era bine dacă în această perioadă dispuneai de un fond de rezervă?  Cum era să dispui de o sumă de bani care să-ți asigure un trai decent timp de 1 an, sau măcar câteva luni? Îți spun eu, era foarte bine sau este foarte bine dacă dispui de o sumă de bani pentru zile negre. În cazul în care nu ai un fond de rezervă, acum este momentul să începi să-l construiești. În fiecare lună pune deoparte o sumă de bani care să-ți asigure traiul cel puțin 6 – 12 luni. În situații de criză sau de pandemie cum este acum, este esențial să dispui de un fond de rezervă, deoarece în aceste perioade se reduc drastic locurile de muncă, șomajul este în creștere accelerată și nimănui nu-i pasă de tine ești pe cont propriu.

4.     Gestionează-ți activele cu atenție!

Dacă vrei să fii sigur că toată agoniseala ta nu dispare, trebuie să iei măsuri în privința asta. Să spunem că ai economisit suficient și ai achiziționat o locuință cu scopul de a o închiria. Când semnezi contractul de închiriere trebuie să te asiguri că ai introduse clauze contractuale care te despăgubesc atunci când chiriașul va produce daune proprietății tale, altfel banii obținuți din chirie este foarte posibil să-i pierzi pe renovări.

Dacă dispui de sume mai mari și vrei să intri în zona de investiții de, orice natură, este indicat să studiezi foarte bine domeniul în care vrei să activezi, să nu intri într-o afacere pe care nu o stăpânești, altfel îți vei pierde banii și timpul, care de multe ori este mult mai prețios decât banii. Banii îi mai recuperezi, dar timpul, niciodată. Dacă vrei să îți mărești șansele de reușită, apelează la specialiști, nu te zgârci, angajează-ți cei mai buni specialiști în domeniul în care vrei să activezi, în acest mod șansele tale de reușită vor crește exponențial.    

5.     Îngrijește-te de sănătatea ta, una dintre cele mai importante reguli financiare!

Grija pentru sănătatea ta trebuie să fie la fel de mare precum grija pentru banii tăi sau chiar mai mare. Sănătatea este factorul care te poate ajuta să ajungi acolo unde îți dorești, dar tot ea te poate trage în jos. Dacă sănătatea ta este precară atunci trebuie să fii foarte atent la activitățile tale zilnice.

În situații precum cea de acum în care toată lumea este paralizată de frica creată de virusul COVID-19, gândește-te ce ar însemna să te știi bolnav, să te afli într-o situație precară cu privire la sănătatea ta. Crezi că ai mai putea să te gândești la bani, când vezi că o parte dintre cei care au decedat sufereau și de alte boli, printre care boli de care suferi și tu.

Cum crezi că îți va afecta moralul? Îți spun eu, vei fi foarte stresat, ceea ce îți va afecta și mai mult starea de sănătate. De aceea cred că este important să fii echilibrat să ai grijă de sănătatea ta, să faci cât mai mult sport, să mănânci produse de calitate și nu în ultimul rând să ai fii pozitiv să crezi în visul tău.

Iți mulțumesc pentru timpul acordat, dacă dorești să completezi acest articol, te aștept mai jos la rubrica de comentarii.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *