Educație

Regula lui 72 în investiții

regula lui 72

Cum funcționează regula lui 72 în investiții?

Cu ajutorul regulii lui 72 îți poți calcula cu aproximație în câți ani vei reuși să îți dublezi investiția. 

Pentru calcula numărul de ani în care vei reuși să dublezi investiția inițială, va trebui să folosești regula lui 72 după modelul următor.

72 : randamentul mediu al investiției = numărul de ani în care vei reuși să dublezi suma investită

Acum că ți-am descris formula matematică, hai să-ți explic și cum funcționează regula lui 72.

Regula îți arată că dacă vei investi suma de 100 lei, cu un randament anual de 10%, în 7,2 ani vei avea în cont 200 de lei. Formula de calcul este 72 : 10 = 7,2 ani. Eu consider că atunci când te hotărăști să investești, este important să îți faci toate lecțiile.

Regula lui 72 te ajută să afli în cât timp îți vei dubla banii investiți inițial, nu doar în piața de capital.

Poți să îți faci calcule și pe alte clase de active. Cele preferate de români sunt imobiliarele. Știind că în general în sectorul imobiliarelor randamentul anual este de aproximativ 6%. Dacă aplici regula lui 72 vei afla faptul că în 12 ani îți vei recupera investiția inițială.    

Regula lui 72 este foarte utilă și la a calcula banii pierduți din cauza inflației. Sunt mulți oameni care nu se simt în largul lor atunci când vine vorba de investiții. Pentru cei mai mulți, investițiile sunt ceva de domeniul abstractului. Acest lucru este demonstrat și de către Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București. Adrian Tănase susține că în România sunt aproximativ 15.000 de investitori activi (cei care fac cel puțin o tranzacție odată la șase luni). 

Un calcul scurt demonstrează faptul că aproximativ 0.83% din populația României de aproximativ 18 milioane de locuitori investește la Bursa de Valori București. Este extrem de puțin, în comparație cu Polonia, care are aproximativ 250.000 de investitori activi. 

În perioada postdecembristă populația României a trecut prin multe încercări, cu privire la ,,anumite” investiții. Caritas, FNI sunt doar câteva exemple. De aceea cred că se poate explica faptul că românii au o repulsie față de investițiile în piața de capital. Cei mai mulți dintre români preferă să își depoziteze banii în bănci, de multe ori în conturi curente, nici măcar în conturi de economii sau depozite la termen. 

Faptul că românii preferă să își păstreze banii în bănci și nu doresc să-i multiplice prin investiții, duce la erodarea economiilor lor. Fenomenul de erodare al economiilor este susținut de inflație. În medie în România, inflația este undeva în jurul valorii de 3 – 4% pe an. În acest sens, dacă anul acesta un produs costă 10 lei, peste 12 luni, același produs va costa aproximativ 10,3 – 10,4 lei. 

Cu regula lui 72 poți calcula și timpul în care îți vei pierde jumătate din bani, în situația în care nu vei alege să îi investești.

Dacă rata inflației este în medie 3% pe an, asta înseamnă că după aplicarea formulei, vei vedea că în 72 : 3 = 24 de ani vei pierde jumătate din banii agonisiți. 

Regula lui 72 este extrem de simplă și chiar dacă nu este una extraordinar de precisă, te va ajuta să îți calculezi cu aproximație, timpul necesar pentru a-ți dubla sau înjumătăți banii.

Mai jos îți la un link către un video care te poate ajuta să înțelegi cum s-a ajuns la numărul 72. 

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *