Investiții

De ce crește prețul aurului?

de ce crește prețul aurului

Ce facem cu economia? Unde ne aflăm și încotro ne îndreptăm? De ce crește prețul aurului?

Criza provocată de către noul coronavirus a dus la schimbări importante în regulile care se aplicau până acum în economie. Omenirea începe să nu mai aibă încredere în guverne și în puterea lor de a stabiliza lucrurile. OMS nu reușește de câteva luni bune să vină cu clarificări cu privire la pandemia provocată de noul coronavirus. America, țara care contribuia cel mai mult la bugetul OMS și-a retras sprijinul. Economia mondială navighează într-o barcă, într-un ocean fără margini. Toate acestea cumulate ne arată cât de vulnerabili suntem în fața unor astfel de momente de maximă importanță pentru omenire.

De la începutul anului 2020, prețul aurului se află pe un trend ascendent. De când s-a declanșat pandemia aurul s-a apreciat cu aproximativ 36%. Dacă facem o comparație cu prețul Bitcoin-ului, care spre deosebire de aur nu este monedă de refugiu. Bitcoin este socotit de către economiști a fi mai degrabă o monedă speculativă. Acesta a intrat pe un trend crescător, diferența față de prețul de la începutul pandemiei fiind de 205%.

În trecut aurul era considerat de către mass-media financiară ca fiind o monedă de refugiu. Asta se traduce prin faptul că atunci când simțeau că economia se clatină, bogații lumii și nu numai, își mutau investițiile din acțiuni în aur. Făceau această acțiune pentru a conserva și eventual pentru a multiplica averea.

Aurul nu este nici un activ de refugiu, nici unul de risc, în schimb el ajută la protejarea împotriva cursului de schimb valutar. Cererea pentru aur crește atunci când inflația începe să crească și erodează din puterea de cumpărare a valutelor, care în cea mai mare parte a timpului au o evoluție laterală, exemplu USD și EURO. Acestea fiind și cele mai utilizate valute.

În situațiile de incertitudine economică, unde ne aflăm și noi astăzi, pentru a rămâne competitive, marile economii recurg la mecanisme de devalorizare a propriei monede. Fac acest lucru pentru a stimula exporturile. În momentul de față, guvernul american a recurs deja la acest mod de a stimula economia. A început un program amplu de devalorizare a dolarului. Prin devalorizare, dolarul își pierde din puterea de cumpărare, iar investitorii nu doresc acest lucru, ei investesc pentru câștig nu pentru a produce pierderi.

Este știut faptul că în timpul boomului economic prețul acțiunilor crește, iar când se instalează recesiunea, prețul acestora scade. Acest fenomen are loc deoarece atunci când economia funcționează la capacitate maximă, investitorii vând aur pentru a avea lichidități, cu care să poată investi în piața de capital. În momentul când piața ajunge la saturație și economia nu mai poate funcționa la capacitate maximă, investitorii încep să îți conserve banii câștigați din investiții prin vânzarea activelor din piața financiară și cumpărând aur. Odată cu mutarea investițiilor spre aur, prețul acestui activ începea să crească, deoarece piața funcționează după regula ,,cerere și ofertă”.

Prețul aurului poate fi utilizat ca un barometru al economiei.

Atunci când prețul aurului începe să crească, trebuie să ne pregătim pentru o eventuală recesiune sau criză. Este un semnal destul de important. În timpul crizei precedente, prețul acestuia a ajuns în jurul valorii de 1920 de dolari uncia.

Pe grafic se poate observa că astăzi prețul aurului este situat în jurul valorii de 1980, cu o apreciere abruptă în ultima săptămână. Această creștere ne indică faptul că economia lumii se află într-o barcă care se clatină.

Ca să îți faci o părere, criza precedentă a fost a doua ca severitate după Marea Depresiune din anii 1930.

Omenirea a înțeles că sistemul financiar trebuie să evolueze și observ că acordă credit din ce în ce mai mult acestor monede virtuale precum Bitcoin. În ultimii ani, tehnologia blockchain a prins sun avânt fantastic, iar moneda virtuală Bitcoin care are la bază această tehnologie a început să fie utilizată din ce în ce mai des.

Faptul că prețul unui Bitcoin a crescut de la începutul pandemiei cu 205%, iar cel al aurului cu doar 36% este un semn că bogații lumii și-au schimbat puțin strategia de investiții.

Bitcoin nu este la fel de popular precum aurul, deoarece este o monedă relativ tânără, iar marile bănci centrale încă folosesc aurul pe post de activ principal de garantare în fața creditorilor.

Acum investițiile se fac către două orizonturi. Cel conservator, adică în aur și cel speculativ, în Bitcoin. Faptul că bursa de acțiuni încă nu a suferit al doilea val de corecții, este și datorită faptului că FED a dat drumul la tiparniță care printează bani cu nemiluita. Acești ,,bani din cer” cum îi numesc americanii, sunt investiți în piața de capital, preponderent în acțiunile companiilor, pentru a nu crea inflație, pentru a susține bursa și pentru a nu induce panică în rândul populației și în rândul investitorilor.

Felul cum va evolua economia de acum în acolo, depinde de modul cum vor reuși guvernele să străbată această criza. Mai mult ca sigur economia va arăta diferit după finalizarea pandemiei. Unele state vor ieși victorioase din această luptă, iar altele vor fi și mai slăbite și mai vulnerabile decât erau înainte de începerea pandemiei. Statele puternice au deja o mostră de vaccin cu care fac diferite teste, altele bogate au comandat câteva milioane de doze, desigur, pentru atunci când vor fi disponibile. Însă, din păcate statele sărace au rămas pe afară, nu participă la acest joc. Ele privesc de după gard jocul celor puternici. Economiile lor depind în mare măsură de economiile statelor puternice.    

  

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *