Investiții

PFA sau SRL? Ce să aleg când devin antreprenor?

pfa sau srl

PFA sau SRL? Ce să aleg ?  

PFA sau SRL sunt formele legale de organizare a unei firmei. Decizia de a înființa un PFA sau SRL îi macină pe mulți atunci când vor să acceadă în zona antreprenoriatului. NU este o decizie foarte dificilă, însă dacă nu evaluezi de la început opțiunile așa cum trebuie, este posibil ca pe viitor să ai bătăi de cap.

Este foarte important să alegi cu grijă forma de organizare a viitoare firme. Scopul tău este să faci bani, nu să-i împarți cu statul. Este esențial să știi exact ce vrei, ca să nu ai probleme cu plata la timp a dărilor către stat și nu numai.

În următoarele rânduri o să-ți explic două dintre cele mai utilizate forme legale de organizare a unei firme. O să îți arăt avantajele și dezavantajele atât ale PFA-ului, cât și ale SRL-ului. Ulterior să fii capabil să iei decizia corectă în cazul tău.

PFA:

PFA reprezintă prescurtarea de la (Persoană Fizică Autorizată). Practic această formă de organizare îți oferă posibilitatea să desfășori activități individual și independent, folosindu-te de forța ta de muncă. În acest sens PFA îți dă dreptul ție ca persoană fizică specializată într-un anumit domeniu să desfășori activități economice.

Majoritatea persoanelor pricepute într-un anumit domeniu preferă PFA deoarece:

  • Înmatricularea la O.N.R.C. este simplă și gratuită;
  • cheltuielile cu administrarea PFA-ului sunt mai mici decât în cazul unui SRL. Nu ești obligat să ții contabilitatea în partidă dublă. Aceasta se traduce prin faptul că modul în care îți ții contabilitatea activităților întreprinse în firmă este mai simplist decât în cazul unui SRL. Întocmirea documentelor în partidă simplă o poți face chiar tu, nu ai nevoie să apelezi la un contabil autorizat;
  • partea de fiscalitate este mai simplistă decât în cazul unui SRL, depui mai puține declarații fiscale (o poți face și tu);
  • poți utiliza imediat banii încasați în urma desfășurării activității în cadrul firmei, nu trebuie să aștepți până la finalul trimestrului sau al anului, ca în cazul SRL-ului.

Dacă ți-a plăcut ce ai citit până acum despre PFA, urmează să îți prezint și dezavantajele acestui timp de organizare a firmei:

  • nu poți să optezi pentru PFA dacă nu poți face dovada experienței tale în domeniul în care vrei să activezi. Dovada se face pe baza cursurilor, diplomelor și atestatelor obținute;
  • în situația în care profitul tău anual depășește plafonul de 12 salarii minime brute, vei fi obligat să plătești contribuții pentru CAS și sănătate;
  • spre deosebire de SRL, în cazul unui PFA ești direct răspunzător pentru datoriile pe care le acumulezi. În acest sens trebuie să fii foarte atent la creanțele pe care le ai față de creditorii tăi..Bunurile tale sunt considerate și bunurile PFA-ului. În acest caz o firmă la care ai datorii îți poate cere să plătești cu bunurile pe care le deții, pentru a ți se stinge creanța față de acea firmă.

Impozitul pe profit în cazul unui PFA se poate achita în două moduri:

  • în baza unei norme de venit, unde norma de venit înseamnă: sistem de impozitare aplicabil persoanelor fizice care desfășoară activități independente într-un anumit domeniu economic și care achită impozitul și contribuțiile la o valoare fixă, până la o valoare maximă de 100.000 euro a veniturilor facturate sau încasate.
  • în sistem real, unde sistem real înseamnă să înregistrezi toate operațiunile economice pe care le faci și să îți declari venitul net obținut.

În concluzie, în cazul în care alegi PFA poți fi avantajat într-un an la plata impozitului pe profit în baza normei de venit, ca apoi anul următor să treci la impozitarea în sistem real.

În situația în care un PFA ajunge să treacă la impozitarea în sistem real, lucrurile se complică și de obicei ai nevoie de ajutorul unei persoane specializate. Așadar, cele mai multe PFA-uri care ajung în această situație preferă să devină SRL-uri.

SRL

Societatea cu Răspundere Limitată, este indicată antreprenorilor care doresc o dezvoltare rapidă și care, de regulă, vor să se axeze pe activități de comerț.

Pentru înființarea unui SRL ai nevoie de un capital social de minim 200 de lei, bani pe care îi poți retrage ulterior din contul firmei nou înființate.

SRL este forma cea mai des recomandată de către experții contabili deoarece:

  • timpul pentru înființare este scurt, maxim 3 zile;
  • îți poți alege mai multe coduri CAEN ca să ai posibilitatea să îți desfășori activitatea în domenii diferite;
  • răspunderea asociaților din cadrul firmei este limitată la capitalul social pe care l-a depus în firmă (de aici și denumirea de societate cu răspundere limitată);
  • SRL-urile au posibilitatea față de PFA-uri să participe la licitații publice (contracte cu statul);
  • firmele aflate la început de drum pot solicita sprijin nerambursabil de la stat. Firmele noi pot beneficia de reducerea unor taxe și impozite;
  • ai posibilitatea solicitării unui credit bancar necesar dezvoltării afacerii.

Dezavantajele înființării unui SRL sunt:

  • cred că una dintre cele mai mari probleme pentru tine ca antreprenor este că poți să retragi banii din firmă mai greu. O modalitate de a-i retrage este sub formă de dividende. Impozitul pe dividende este de 5%. Poți retrage dividendele și în cursul anului, numai după depunerea situațiilor financiare interimare;
  • dacă dividendele ridicate în cursul anului depășesc plafonul de 12 salarii minime brute, vei fi obligat să plătești contribuția individuală la asigurările sociale de sănătate în cuantum de 10%;
  • în situația în care te hotărăști să închizi un SRL, trebuie să știi că procesul este unul laborios și va trebui să aștepți în jur de 2 luni;
  • costurile cu contabilitatea sunt semnificativ mai mari decât în cazul unui PFA. Ai obligația să ții contabilitatea firmei în partidă dublă. Această activitate o poate desfășura doar un contabil autorizat;
  • controalele din partea instituțiilor statului sunt mult mai dese în cazul unui SRL.

Impozitul pe profit în cazul unui SRL este clasificat astfel:

  • în situația microîntreprinderilor(firme cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro, în cursul exercițiului financiar) impozitul este de 3% din venitul realizat pentru societăți care nu au angajați sau impozit de 1% din venitul realizat pentru societăți care au salariați;
  • în situația unui SRL plătitor de impozit pe profit(cifra de afaceri trebuie să depășească 1 milion de euro) cota de impozitare va fi de 16%.

Acum după ce ți-am explicat în mare parte despre ce este vorba în cazul celor 2 forme de organizare a unui firme, cel mai bun sfat pe care pot să ți-l dau este să îți iei o foaie de hârtie și să iți notezi într-o ordine toate datele de interes. Apoi pe baza unui punctaj să poți să iei o hotărâre cât mai corectă.

La stabilirea punctajului trebuie să ai în vedere:

  • rapiditatea cu care vrei să te dezvolți;
  • în ce domenii vrei să activezi și care este numărul lor;
  • care este număr de angajați pe care ești dispus să ți-l asumi;
  • ce riscuri crezi că ești dispus să îți asumi;
  • analizează cu atenție firmele care activează în domeniul în acre vrei și tu să activezi, observă dacă majoritatea sunt de tipul PFA sau SRL, și vezi ce avantaje îți revin dacă ești împotriva curentului.

Îți las mai jos un video publicat de Cristian Onețiu, care probabil te va ajuta să înțelegi mai bine avantajele și dezavantajele PFA-ului sau a SRL-ului.

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *