Obiceiuri financiare care te scapă de probleme

Obiceiuri financiare

Te salut! mă bucur că ești la mine pe blog și că interesul pentru educația financiară și pentru finanțele personale a început să fie tot mai prezent în mintea românilor. Sper că această pandemie nu a constituit un obstacol în viața ta și că dezvoltarea ta nu a încetat.

Odată cu instalarea acestei pandemii oamenii au devenit mai grijulii cu viața lor. Au început să facă sport, să fie mai atenți la modul de alimentație și nu în ultimul rând să fie mai atenți pe ce își cheltuiesc banii. Totuși, nu trebuie să disperăm. Este necesar să privim partea plină a paharului, să ne bucurăm de faptul că avem ocazia să conștientizăm că lumea se află într-o continuă schimbare și că trebuie să ne adaptăm vremurilor care vin. Odată cu această adaptare trebuie să evoluăm. Celulele care nu evoluează, mor! 

Pentru a putea trece mai ușor prin pandemie, care nu se știe sigur când se va sfârși, îți propun câteva obiceiuri financiare care te scapă de problemele. Aceste obiceiuri financiare au o contribuție importantă în dezvoltarea ta.   

I. Monitorizează-ți cheltuielile!

Acest obicei cred că este unul dintre cele mai importante din lista pe care urmează să ți-o prezint. Este imperios necesar să știi pe ce se duc banii tăi. Dacă la sfârșitul lunii nu mai ai bani și nu știi pe ce i-ai cheltuit, atunci ai o mare problemă.

Trebuie să faci efortul de a-ți monitoriza mereu cheltuielile. Gestionarea defectuoasă a finanțelor începe prin a nu-ți monitoriza cheltuielile. Am găsit studii care arată faptul că aproximativ 4 din 10 români nu reușesc să lege un salariu de altul. Acest lucru este tragic, dar se întâmplă nu doar din cauza faptului că în România salariile sunt foarte mici, ci și din cauza faptului că la noi nu se pune accent pe educația financiară.

O mare parte dintre români nu obișnuiesc să noteze undeva cheltuielile pe care le fac pentru a putea face o analiză la final de lună. În acest sens am scris un articol în trecut prin care îți recomand câteva aplicații mobile prin care îți poți gestiona cheltuielile mult mai ușor. Accesează-l aici.    

II .Proiectează-ți un buget lunar și respectă-l!

 Obiceiul de a-ți crea un buget este poate piatra de căpătâi. După ce ai monitorizat cheltuielile tale timp de o lună de zile, este necesar să observi ce cheltuieli ai importante și de care te poți lipsi. Apoi, în baza informațiilor obținute din aplicațiile de gestionare a cheltuielilor, trebuie să-ți proiectezi un buget lunar și să îl respecți cu sfințenie. Acest buget lunar te va ajuta să fii mai disciplinat cu finanțele tale.

Bugetul lunar te va ajuta să economisești mult mai eficient. În fond și la urma urmei acesta este și scopul tău. Trebuie să scapi de greutățile financiare care te apasă, mai ales în aceste momente în care economia nu excelează. Nu poți să scapi de greutățile financiare decât prin creșterea venitului și scăderea cheltuielilor. În aceste momente dificile prin care trecem este mai greu să crești venitul, deci îți mai rămâne să ajustezi cheltuielile.

Dacă consideri că este greu și nu te descurci să îți faci un buget, poți consulta articolul în care am scris despre cum să folosești regula 50/30/20 pentru a putea să-ți împarți veniturile. Articolul îl găsești aici. Spor!

III. Plătește-ți datoriile!

Dacă te numeri printre persoanele care nu au datorii, te felicit!, Dacă ai datorii, atunci cred că prioritatea ta numărul unu este să le stingi.

Datoriile pot fi împărțite în două clase distincte: Datorii bune și datorii rele, însă de această dată o să vorbim despre datoriile cele rele.

În general, datoriile sunt purtătoare de dobândă, ceea ce înseamnă că îți erodează și mai mult din venituri. O metodă eficientă de a scăpa de datorii este să le plătești prima dată pe cele care reprezintă o sumă mai mică și să scapi de acea datorie. Ulterior să treci la datoriile care reprezintă o sumă mai mare.

IV. Alcătuiește-ți un fond de urgență!

Fondul de urgență este foarte important mai ales pentru confortul tău psihic. Ești mult mai liniștit atunci când știi că ai un fond de urgență, și că orice s-ar întâmpla, o perioadă de timp ești asigurat.

După ce ți-ai monitorizat cheltuielile și ți-ai făcut bugetul, știi care sunt nevoile tale financiare în fiecare lună. Pentru a putea să îți faci un fond de urgență este nevoie să înmulțești cheltuielile tale lunare (cele necesare) cu 6 sau 12. Rezultatul îți va arăta de ce sumă ai nevoie pentru a putea duce o viață bazată pe cheltuielile necesare timp de 6 sau 12 luni, în funcție de cât consideri tu că este confortabil pentru tine.

V. Automatizează-ți bugetul!

Dacă îți este greu să faci transferuri, să muți banii dintr-un cont în altul, te poți folosi de tehnologie. Aplicația de la banca la care îți încasezi salariul sigur are o opțiune pentru plăți recurente. Setează aplicația să facă plățile în locul tău. În acest fel nu vei mai gestiona emotiv finanțele. Plățile către contul de economii se vor face automat, iar tu vei fi scutit de un efort și de gânduri cheltuitoare.

Dacă îți vei seta aplicația să facă plățile recurente în ziua în care îți intră salariul, atunci suma pe care o vei pune la adăpost nu o vei mai vedea în contul curent și vei fi obligat să cheltuiești doar ce ai în contul curent. În acest fel îți poți crea o autodisciplină financiară.

VI. Investește!

Următorul pas pentru a îți înmulți banii este să-i investești pe cei pe care i-ai strâns deja. Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ai ținut cont de aceste obiceiuri financiare și ai înțeles faptul că trebuie să pui banii să muncească pentru tine. Este foarte important să ai o legătură strânsă cu banii tăi și totodată să îi pui la muncă. Să nu îi lași uitați într-un depozit să se folosească banca de ei.

Ține minte! Investițiile se fac numai după ce ți-ai pus deoparte fondul de urgență și ți-ai plătit datoriile. Nu împrumuta bani ca să faci investiții! Este foarte riscant, atât pentru bugetul tău, cât și pentru viitorul tău social. Într-adevăr, sunt și persoane care au reușit să facă afaceri cu bani împrumutați, dar acelea sunt destul de rare. Riscul de a pierde bani atunci când ești la început de drum în investiții, este foarte mare.

Presiunea va crește pe umerii tăi atunci când vei intra în impas. Vei realiza că pierzi banii și nu mai ai de unde să îi înapoiezi persoanelor care te-au împrumutat. Psihicul îți va fi afectat și nu vei mai fi capabil/ă să iei deciziile corecte. Este bine să începi o afacere sau să investești după ce te-ai documentat foarte, foarte bine despre sectorul în care urmează să-ți aloci finanțele.

Dacă vei dori să investești banii în piața de capital, nu-i investi pe toți odată. Fă-ți un plan de investiții și ține-te de el.

Dacă ești la început și ești condus de emoții poți folosi un registru în xcel în care să notezi toate achizițiile pe care le faci. Data, ora, motivul pentru care consideri că merită să achiziționezi acțiuni sau obligațiuni la compania respectivă, termenul pentru care dorești să faci alocarea respectivă și când consideri că vei dori să lichidezi acele active financiare.

În acest mod vei elimina o mare parte din emoții și vei gestiona mult mai ușor portofoliul.

În concluzie, pentru a putea să  duci o viață prosperă, este necesar să ții cont de toate aceste obiceiuri financiare de mai sus. NU este de ajuns să-ți însușești doar unul sau două dintre obiceiurile de mai sus, trebuie să le respecți pe toate. Împreună, aceste obiceiuri financiare pe care ți le-am prezentat mai sus formează un întreg. Dacă le vei folosi îți vei asigura o viață liniștită la bătrânețe.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.