Educație

Obiceiul de a economisi este benefic

Obiceiul-de-a-economisi

Salut, astăzi vreau să te învăț despre obiceiul de a economisi. Pentru asta am nevoie și de ajutorul dicționarului. Conform DEX, verbul a economisi înseamnă: a aranja, a organiza, a administra, a folosi rațional mijloacele bănești sau materiale, a agonisi….etc.

Plecând de la acești termeni ne putem da seama că acest verb a economisi este un termen foarte important pentru noi, deoarece ne urmărește pe tot parcursul evoluției nostre, fie că vrem sau că nu vrem.

Obiceiul de a economisi nu este doar o deprindere de a pune ,,bani albi pentru zile negre” și nu se limitează numai la ,,a strânge cureaua”, (o vorbă des folosită de către bătrânii noștri care foloseau această vorbă din popor atunci când treceau prin momente dificile în raport cu finanțele).

Acest termen, de a economisi, ar trebui să fie cunoscut de către toată generația tânără și nu numai. Analizând sinonimele verbului a economisi, ne dăm seama că acesta joacă un rol deosebit de important în viețile noastre.

Fac această afirmație deoarece a economisi se află într-o legătură strânsă cu verbele: a administra, a aranja, a organiza și nu în ultimul rând cu a agonisi. Toți acești termeni se nasc odată cu noi, mor odată cu noi. Ne urmăresc în carieră și fac parte din viețile noastre.

Studiile arată că cei mai mulți dintre noi își doresc o viață lipsită de griji și probleme în raport cu finanțele personale.

Pentru a putea ajunge în stadiul de a nu avea probleme cu finanțele personale, este necesar să atingem ceea ce în ,,limbaj economic” poartă denumirea de independență financiară. Această expresie se află într-o legătură strânsă cu a economisi.

Acum că am ajuns la expresia ,,independență financiară”, ar trebui să o explicăm și pe aceasta.

Un om poate ajunge la independența financiară numai atunci când veniturile lui sunt mai mari decât cheltuielile. Cu alte cuvinte veniturile pe care le produce un om într-o perioadă de timp, trebuie să fie mai mari decât cheltuielile din aceeași perioadă. Până acum e simplu, numai că aceste venituri se împart în două categorii:

     I. venit activ (acel venit produs prin munca efectivă a individului);

     II. venit pasiv (acel venit produse fără munca efectivă a individului).

Veniturile pasive sunt cele care ne interesează în mod special. Cu ajutorul venitului pasiv putem obține ceea ce numim independență financiară.

Pentru a putea obține venituri pasive este necesar ca lunar să economisim o sumă de bani din venitul nostru activ. Acea sumă, care administrată corect, ulterior se transformă în sume de bani. Sume care la rândul lor organizate și investite eficient în active (lucruri care produc bani) trebuie ne aducă și mai mulți bani. Sumele de bani produse în acest mod, trebuie agonisite și reinvestite pentru ca la rândul lor, să producă alte active.

Un exemplu în acest sens poate fi următorul:

Andrei este activ în piața muncii, obține un venit lunar prin ceea ce poartă denumirea de salariu. O parte din acest venit activ este economisit lunar într-un cont de economii. După o perioadă de câțiva ani, Andrei se decide să investească suma de bani economisită, într-o garsonieră.

Personajul nostru ia această decizie, deoarece randamentul adus de banii depuși în contul bancar nu îl mulțumeau. Acesta achiziționează o garsonieră într-un bloc vecin. Garsoniera este închiriată unui tânăr corporatist pentru suma de 800 lei pe lună. Din momentul închirierii garsonierei, personajul nostru Andrei obține două tipuri de venit. În fiecare lună, Andrei obține un salariu pentru munca depusă în cadrul companiei unde lucrează și mai obține un venit de 800 lei din închirierea garsonierei. Această sumă de 800 lei, reprezintă venitul pasiv, venitul care contează cu adevărat.

În situația în care Andrei, din varii motive nu ar mai putea merge la muncă, acesta ar pierde salariul, adică venitul lui activ. Cu toate acestea, ar rămâne cu venitul pasiv obținut din închirierea garsonierei.

Acum că am ajuns la finalul acestui articol, ție cititorule îți mulțumesc că mi-ai trecut pragul, că ai citit acest articol până la final și sper că ai înțeles de ce este important și la ce ne ajută să fim chibzuiți și să economisim.  

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *