Investiții

Investitorii de la BVB și Coronavirus

investitorii de la bvb si coronavirus

Salut, în acest articol revin cu o analiză pe indicele BET, analiză care mai degrabă îi vizează pe investitorii de la BVB, deși în momente ca acesta analizele tehnice au un rol mai degrabă orientativ, piețele acționează instinctiv și irațional.

Cred că ai urmărit bursele în ultimele săptămâni, fapt pentru care ai putut observa corecția care a urmat în urma apariției virusului COVID-19, care a instalat panica și la BVB, nu doar în piețele externe.

Indicele BET este corelat cu ceilalți indici importanți ai lumii, fapt pentru care în urma scăderilor care au avut loc pe celelalte piețe financiare ale lumii, indicele BET nu a făcut altceva decât să replice mișcările de pe piețele de capital din străinătate.

Investitorii de la BVB, urmăresc cu atenție ce se întâmpla și pe celelalte piețe, de aceea Bursa de Valori de la București este corelată cu piețele străine.

Inițial infestarea cu COVID-19 a fost tratată cu indiferența de multe state, apoi după ce acesta s-a răspândit alarmant, guvernele statelor afectate și-au dat seama că nu este de glumă și că trebuie să intervină cu măsuri concrete pentru a stopa răspândirea virusului. Problema este că aceste măsuri implică și sectorul economic al statelor.

În Europa cea mai mare problemă cu acest virus este în state precum Italia, Germania și Spania, state, care deja au probleme cu economia, Italia și Germania sunt foarte aproape de a intra într-o recesiune.

În acest sens investitorii la  BVB au început să își facă griji, deoarece oprirea sectorului privat pentru 14 sau 30 de zile, duce la o criză a lichidității. Foarte multe firme vor fi nevoite să pună lacătul pe ușă, pentru că în România, economia funcționează pe bază de credit comercial. Acest lucru se traduce prin faptul că firma A vinde produse către firma B, cu scadența facturii la 30, 60 și chiar 90 de zile, în acest timp, să zicem 90 de zile, firma B are bani de rulaj pentru că nu a plătit încă factura către firma A.

Exemplu:

Firma A, la rândul ei folosește același mecanism de creditare pe care îl folosește și firma B. În acest mod se creează un lanț în economie și fiecare firmă depinde de alte firme de la care are de primit și de dat bani. Când una dintre aceste firme nu își stinge datoria către firma de la care a achiziționat bunuri sau servicii, cealaltă firma va avea și ea probleme și nu va putea plăti datoria către firmele la care este datoare. Acest lucru va duce la disponibilizări, creșterea ratei șomajului, închiderea unor firme și implicit la o recesiune sau o criză financiară.

Cele mai afectate sectoare ale economiei românești sunt cele din HoReCa și Transport, ulterior și sectorul Serviciilor. Spre deosebire de o recesiune clasică, de data aceasta recesiunea care va urma, va fi din cauza populației care nu va mai merge la serviciu pentru a sta acasă și a se proteja de Coronavirus, în acest sens din lipsă de personal, firmele vor fi obligate să pună lacătul pe ușă.

Din acest motiv cred că investitorii de la BVB au vândut în panică iar indicele BET a corectat atât de puternic, undeva spre 30 % de la maximele atinse la sfârșitul lunii Februarie.

În perioada următoare am putea vedea noi corecții ale pieței de capital, deoarece scăderile nu au ajuns încă la pragul din Decembrie 2018, unde atunci scăderile au fost provocate de OUG 114.

Graficul săptămânal arată că mai este loc de scădere pe indicele BET, următorul suport fiind la 6.400 de puncte. În situația în care acesta va ceda, ar putea corecta până la pragul de 5.600, ulterior chiar până în zona de 4.000.

coronavirus si recesiunea
 

Dacă situația nu se îmbunătățește și guvernul va scăpa de sub control fenomenul Coronavirus, economia României va avea de suferit, așa că iți recomand să te pregătești, dacă nu te-ai pregătit încă.

Este posibil să dispui de lichidități, îți recomand să nu îi ții într-o singură monedă, poți să schimbi o parte în Dolari sau în Euro, deoarece economiile care susțin aceste două monede sunt mult mai puternice decât economia României, fapt ce va duce la deprecieri ale Leului în piața valutară. Atunci când ai un apetit pentru risc mai ridicat, poți începe să investești în companiile cotate la Bursa de Valori București, chiar dacă piața se află pe un trend descendent, poți cumpăra acțiuni cu sume mai mici, pe corecții. Ulterior când piața își va reveni, vei avea un profit frumușel.

Această analiză are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *