Educație

Economisește cu Factorul Latte

Factorul Latte

Salut! astăzi îți voi explica ce este Factorul Latte și cum poți să economisești cu ajutorul lui. Ideea de bază a acestui concept este aceea de a fi mai atent cu banii pe care îi cheltui.

Ți-ai pus vreodată întrebarea pe ce cheltui banii?

Factorul Latte este un concept care te ajută să înțelegi pe ce îți cheltui banii. De multe ori ești pus în situația de a cheltui 5 – 10 lei pe ceva ce nu are prea mare importanță. Cheltui acei bani doar pentru că este o sumă mică. Tu crezi că acea sumă nu contează (unde s-a dus mia, să se ducă și suta). Este indicat să analizezi cu atenție pe ce îți cheltui banii, chiar dacă uneori cheltui sume derizorii. Aceste sume pot face diferența între a avea bani la sfârșitul lunii sau a trebui să te împrumuți de la prieteni.

Aud tot mai mulți mulți oameni care se plâng că nu le ajung banii, deși dispun de o educație bogată. Aceștia au neglijat educația financiară. Persoane care câștigă câteva mii de lei pe lună și care la sfârșitul lunii se împrumută pentru că nu mai au bani. De aceea este foarte important să știi pe ce dai banii, să fii capabil să faci diferența între dorințe și nevoi (voi vorbi într-un articol viitor despre dorințe și nevoi).

Din punctul meu de vedere este esențial să știi pe ce dai banii în fiecare lună. Câți bani dai pe lucrurile importante din viața ta și cât cheltui pe alte lucruri de care te poți lipsi, care nu sunt obligatorii în viața ta. Un exemplu în acest sens este cafeaua pe care o cumperi în drum spre birou, masa în oraș, țigările. Obiceiul de a fuma îl asimilez cu bani pe care îi arzi cu bună știință. Fie vorba între noi, nu doar îți scot bani din buzunar în fiecare zi, iți mai distrug și sănătatea.

Factorul Latte trebuie abordat gradual.

Cu ajutorul Factorului Latte nu te vei îmbogăți, dar te va ajuta să conștientizezi de ce îți dispar banii din portofel. Totodată te va educa să adopți un comportament mai echilibrat în privința banilor. Nu trebuie tratat acest concept ca a fi unul extrem. Renunțarea totală la lucrurile care îți fac plăcere este foarte grea și nici nu este recomandat acest lucru.

Întâi este important să înțelegi pe ce îți cheltui banii. Ulterior îți faci un plan care să te ajute să nu mai cheltui așa mult pe lucrurile care nu au însemnătate. În loc să îți dai banii pe cafea în fiecare dimineață (de aici vine și denumirea factorului latte) ai putea foarte simplu să îți faci o cafea la birou. Cu siguranță cafeaua de la birou te va costa mult mai puțin. Banii astfel economisiți ai putea să îi investești în active, care în viitor să îți aducă profit.  

În concluzie scopul Factorului Latte este să te ajute să înțelegi pe ce cheltui banii, să te facă să fii mai responsabil cu banii tăi.

În articolul următor iți voi prezenta câteva aplicații mobile, care te pot ajuta să iți monitorizezi cheltuielile.

Iți mulțumesc pentru timpul acordat, dacă dorești să completezi acest articol te aștept mai jos la rubrica de comentarii.

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *