Educație

Diferența dintre Capitalism și Socialism

Diferenta-dintre-Capitalism-si-Socialism

Capitalism și socialism, două sisteme cu abordări economice diferite. Dar cu toate acestea cred că ceea ce este diferit între capitalism și socialism, constă de fapt în sfera de influență și modul de intervenție al statului atât în economie, cât și în viața de zi cu zi a cetățenilor.

În socialism statul este punctul central. Toate intreprinderile se află în proprietatea statului, planificarea economiei este centralizată, locurile de muncă sunt gestionate de către stat. Nu prea ai voie să faci ,,chestii” de capul tău. Socialismul se dorește a fi o societate echilibrată, fără discrepanțe între pături sociale. Diferența dintre săraci și bogați se dorește a fi mai mică.

Socialism

Sistemul în care statul are un rol foarte pronunțat. Economia este una centralizată în care aparatul de stat este decidentul suprem. Guvernul deține și controlează principalele mijloace de producție a bunurilor și a serviciilor, care mai apoi sunt distribuite populației în sistem centralizat. Dacă ai prins perioada de dinainte de revoluție, știi că o parte din alimente se distribuiau populației pe bază de cartelă. Acest lucru însemna că statul controla cantitatea de alimente care era distribuită fiecărei familii.

În capitalism, preocuparea principală a statului este protejarea sectorului privat. Urmând ca statul să poată colecta taxe și impozite de la mediul privat.

În sistemul socialist, principală preocupare este producția de bunuri și servicii în masă și distribuirea lor către populație într-un mod cât mai echitabil. Din acest motiv în modelul economic socialism, statul este și principalul angajator. La la nevoie acesta trebuie să poată interveni în piața muncii și să regleze anumite discrepanțe care pot apărea pe parcursul exercițiului economic.

Capitalism

În capitalism statul joacă un rol mai mult formal. Sistemul este mult mai permisiv decât cel socialism. Ai voie să faci cam ce vrei, atât timp cât nu încalci drepturile altuia și respecți normele și legile aflate în vigoare.

Economia capitalismului se bazează pe condițiile unei piețe libere, nu centralizate, cum am explicat în cazul socialismului. Producția de bunuri și comerțul cu acestea nu sunt făcute către de firmele de stat, precum în socialism. Producția bunurilor și serviciilor este lăsată în seama companiilor private. În capitalism statul intervine doar din punct de vedere legislativ.

Într-o economie de tip capitalism, afacerile și proprietățile atât mobiliare cât și cele imobiliare sunt deținute de către persoanele juridice și cele fizice. Acest timp de economie funcționează după legea cererii și a ofertei. Prețurile bunurilor nu sunt impuse de către aparatul de stat, ele fluctuează liber, în funcție de cât de calitative și cât de dorite sunt de către populație.

În teorie acest model economic este înclinat spre dezvoltare, deoarece între companiile private se creează concurența. Concurența la rândul ei forțează companiile să inoveze, să producă bunuri și servicii din ce în ce mai calitative la prețuri cât mai atractive. Acest lucru este benefic pentru consumatorul final, deoarece va avea de ales dintr-o gamă variată de produse, la costuri foarte mici.

Companiile private ce își desfășoară activitatea în economia capitalistă trebuie să fie performante pentru a putea rezista în piață. Aceste companii trebuie să inoveze, să producă bunuri și servicii la costuri cât mai mici, altfel vor fi scoase din piață de către acele companii care vor reuși să facă acest lucru. Desigur, pentru utilizatorul final este benefic, deoarece el poate alege produse de calitate la prețuri ok, profitând de pe urma luptei dintre companiile private.           

Sistemele de tip capitalism și socialism prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.

O diferență de importanță majoră între capitalism și socialism constă în faptul că în socialism statul este cel mai mare angajator, iar în capitalism sectorul privat este cel mai mare angajator. În capitalism statul câștigă de pe urma impozitării persoanelor juridice și fizice. În afară de câteva zone de interes strategic, cum ar fi apărare, energie, alimentație, statul are o implicație foarte mică. Venitul la bugetul de stat este preponderent din taxe și impozite. 

Mai jos îți las un video care sper că te va ajuta să înțelegi mai bine diferențele dintre capitalism și socialism.

 Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *