Educație

Depozitul bancar în 2020 mai are aceeași valoare ?

depozitul bancar

În raport cu ultimii ani, în 2020, ca formă de economisire, depozitul bancar a ajuns la cel mai înalt nivel. Conform datelor de pe bnr.ro, anul 2020 reprezintă anul depozitelor bancare în România. Oamenii au ajuns să dețină sume record în conturi curente sau în depozite la termen. Este foarte probabil ca acest lucru să fie posibil și datorită faptului că față de anii 2010, când economia românească a fost zdruncinată din temelii, oamenii au reușit să își crească nivelul de trai.

Începând cu 2010, odată cu instalarea crizei, populația României a început să fie mai atentă la modul cum își gestionează finanțele. Unii au învățat din greșelile lor, alții din greșelile celorlalți. Important este că acum populația este mult mai bine pregătită pentru o criză, decât a fost în 2010. După acea perioadă neagră pentru economia României, oamenii au început să înțeleagă cât de importantă este educația financiară.

Anul acesta, în luna Februarie, bursa de valori a atins un nivel maxim după anii de criză din 2010, aproximativ 10.200 de puncte. Acest nivel a fost atins după corecția puternică de la finele lui 2018, când guvernul de la acea vreme a dat celebra ordonanță 114/2018. După acea scădere, piața a început ușor să își revină, iar acțiunile companiilor au intrat pe un puternic trend ascendent. Asta până la jumătatea lunii Februarie, când pandemia de SARS-Cov-2 și-a arătat colții, iar economia a întrat în lockdown. Odată cu scăderea PIB-ului, a scăzut și bursa. Indicele BET, reprezentativ pentru România a corectat la acea vreme cu aproximativ 33%.

Odată cu venirea sezonului cald, populația a prins încredere și lucrurile au început să se miște din nou. Cu toate că pandemia nu s-a terminat, cotația acțiunilor a început din nou să crească, acest lucru fiind stimulat și de către politicile băncilor centrale, care au anunțat pachete de salvare impresionante.

FED a pompat bani cu nemiluita în bursa americană, tocmai pentru a nu instala panica în populație și mai ales pentru că 2020 este an electoral. Apariția capitatului artificial sau cum zic americanii (helicopter money) și ratele de dobândă scăzute, au format un trend de migrare spre activele de risc precum acțiunile. Dobânzile bancare scăzute până la nivel negativ chiar, au facilitat și ele creșterea pieței de capital. Odată cu creșterea bursei de la New York, celelalte burse au început să copieze modelul și au crescut și ele. Dar fundamental acestea nu aveau motive temeinice pentru revenire. Criza provocată de virusul SARS-Cov-2 nu este nici pe departe încheiată. Vaccinul nu este încă disponibil la scară largă și probabil nu o să fie nici până la jumătatea lui 2021.

Politica dusă de băncile centrale în ultima vreme a fost una de a susține economia cu orice preț și prin orice mijloace.

La finele lunii August, oficialii FED eu declarat că pentru ei este prioritar mai degrabă o țintire medie a inflației, decât creșterea ratelor dobânzii. Acest fapt va duce la reducerea capitatului a celor care aleg să economisească în conturi bancare. Inflația și ratele scăzute ale dobânzii vor face ca cei care economisesc constant să se numere printre cei pierzători. Forțând oarecum populația să scoată banii din depozitul bancar și să-i investească.

Dacă până nu demult depozitul bancar era o cale de economisire care îți aducea profit, lucrurile se schimbă, depozitul bancar va fi doar o metodă de a nu pierde foarte mult din capitatul agonisit.  Cei care vor să facă profit cu banii economisiți vor fi forțați să-i pună la treabă. 

Rata dobânzii BNR

Rata dobânzii de politică monetară a BNR.

Sursa: (BNR/Blogul BT)

Având în vedere faptul că în ultimii 11 ani, trendul dobânzii de referință a BNR se află pe scădere, nu cred că în perioada următoare lucrurile vor evolua diferit. Pandemia provocată de SARS-Cov-2 a produs daune serioase economiei românești și nu numai.

În acest sens apreciez că BNR va continua acest trend de politică monetară scăzută, pentru a sprijini mediul de afaceri și pentru a nu lăsa economia la voia întâmplării. În acest scenariu vor fi și pierzători, nu doar câștigători. Cei care vor pierde, vor fi cei care nu vor investi banii. Aceia care vor alege să țină banii în depozitul bancar, vor avea cel mai mult de suferit. Economiile lor se vor degrada substanțial.

Inflația împreună cu comisioanele bancare aplicate conturilor de economii și depozitelor la termen, vor afectat destul de serios economiile românilor care nu vor alege să-și investească banii.  

Pe blog găsești un articol despre o metodă simplă numită Regula lui 72, prin care poți afla foarte ușor în cât timp vei reuși să îți dublezi investițiile.  

 

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *