Educație

De ce nu se tipăresc mai mulți bani?

De ce nu se tiparesc mai multi bani

De ce nu se tipăresc mai mulți bani? Această întrebare și-o adresează în special oamenii care locuiesc în țările sărace. În general în aceste țări apar cel mai frecvent probleme cu banii. Tot aici populația are cel mai scăzut grad de educație financiară. Din acest motiv apar și aceste întrebări, precum de ce nu tipărește statul mai mulți bani

Pentru a înțelege de ce nu se tipăresc mai mulți bani, trebuie să îți explic cum funcționează economia.  

Să luăm spre exemplu o țară mai săracă așa cum este România, unde economia este mai slabă decât în cazul țărilor bogate. Statul se hotărăște să tipărească mai mulți bani, deoarece în prezent populația este săracă și nu dispune de bani pentru toate lucrurile de care are nevoie.

Țara respectivă are o economie care produce bunuri și servicii de 50.000.000.000 de lei. În această economie un produs, să zicem un ceas, costă 100 de lei. După ce statul, prin banca centrală, mai tipărește încă 50.000.000.000 de lei, la care le dă drumul să circule în economie, populația va avea acces la mai mulți bani.

Acum, mai muți oameni își pot permite să cumpere mai multe lucruri, doar că economia este aceeași, nu se produc mai multe produse. În piață sunt disponibile tot același număr de produse, diferența este că populația are mai mulți bani pentru a le cumpăra. Dacă înainte de tipărirea banilor, un ceas costa 100 de lei, acum prin faptul că sunt mai mulți oameni care pot să îl cumpere, cererea pentru ceasuri va crește.

Cum se creează banii în economie?

În vremurile în care economia țării se află pe un trend ascendent, se creează mai mulți bani în piață, într-un mod constant și cu un ritm scăzut. Banii noi intră în piață cu ajutorul băncilor, care îi și creează.

Moneda suplimentară care intră în piață nu este tipărită de către guvern. Banii noi intră în circulație prin intermediul băncilor comerciale, care la rândul lor sunt supravegheate de către banca centrală a fiecărei țări. Băncile comerciale acordă împrumuturi populației și în acest fel se creează o monedă bancară fără existență materială. Acest proces poartă denumirea de relaxare cantitativă.

Prin acest mecanism de relaxare cantitativă au loc două efecte.

În primul rând dobânda pe care o aduc obligațiunile scade. Prin acest mod de scădere a dobânzilor se încurajează consumul în rândul populației. Cine mai economisește bani, la o dobândă de sub 1% pe an?

Populația este încurajată se consume și să se împrumute cât mai mult. Aceste împrumuturi și cheltuieli ale populației ajută economia, o fac să crească. Cererea mare pentru produse și servicii, face ca firmele să producă și să ofere mai multe servicii. Asta duce la angajarea mai multor oameni, plata către stat a mai multor taxe și tot așa.

În al doilea rând instituțiile financiare dispun de mai mulți bani. De obicei acești bani ajung la populație sub formă de împrumuturi. Acum populația are mai mulți bani de cheltuit      

Spre exemplu, dacă ai un card de credit cu 10.000 de lei disponibili. Din cei 10.000 de lei, ai cheltuit doar 1.000 de lei. Banca a creat 10.000 de lei pe care ți i-a împrumutat, din care tu ai cheltuit doar 1.000 de lei. Prin aceasta tu ai o datorie față de bancă de 1.000 de lei. În final, după ce vei achita datoria de 1.000 de lei către bancă, banii creați în scopul creditării tale vor dispărea. Dar în tot acest timp banca câștigă bani reali din dobânda pe care o plătești tu la acel credit.

În situația cardului de credit poate ajunge și la 30%. De aici îți poți imagina câți bani face o bancă cu ajutorul tău, fără măcar ca tu să îți dai seama. Într-un articol precedent am explicat cum să te folosești inteligent de cardul de credit.  

În mod normal, banii se creează într-un ritm constant și relativ scăzut, ca să nu provoace daune economiei. Dacă grăbești lucrurile, riști să le strici.        

În cest sens, odată cu cererea mare pentru ceasuri, va crește și prețul. Cei care comercializează ceasuri, vor avea ocazia să le vândă celor care plătesc mai mult pentru ele.

În scurt timp prețul ceasului va ajunge de la 100 de lei la 200 de lei. Economia se autoreglează. În acest fel am revenit de unde am plecat. Populația dispune de mai mulți bani, dar prețul produselor și serviciilor a crescut, odată cu înmulțirea banilor din piață.

De ce nu se tipăresc mai mulți bani pentru plata datoriilor statului?

Statul poate să se împrumute din mai multe surse:

    • de la populație (autohtonă sau străină);
    • de la organisme guvernamentale străine;
    • de la bănci străine sau din țara respectivă;
    • de la instituții financiare internaționale.

În general statul se poate împrumuta în moneda națională sau în valută. Dacă se tipăresc mai mulți bani pentru plata datoriilor, valoarea monedei naționale scade dar datoria țării nu scade. Acest lucru se întâmplă, deoarece datoriile statelor nu se calculează și nu se depozitează în moneda proprie a țărilor respective.

Să zicem că România are un PIB (Produs Intern Brut) de 1.000.000.000 dolari și o datorie la F.M.I. (Fondul Monetar Internațional) de 1.000.000.000 dolari sau de 2.000.000.000 de lei. Cursul de schimb dintre moneda națională și dolar este de 2 la 1. Aceasta se traduce prin faptul că pentru a cumpăra un dolar, ai nevoie de 2 lei.

De dragul exemplului să zicem că statul se hotărăște să tipărească monedă națională în valoare de 1.000.000.000. de dolari, pentru a plăti datoria la FMI. În acest caz oferta monetară a țării respective s-a dublat, dar valoarea monedei naționale s-a înjumătățit.

Acum România are tot 1.000.000.000 de dolari datorie la FMI. În moneda națională, datoria țării a crescut la 4.000.000.000 de lei. Din acest motiv nu se tipăresc mai mulți bani.        

Iți mulțumesc pentru timpul acordat, dacă dorești să completezi acest articol, te aștept mai jos la rubrica de comentarii.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *