Educație

Cum folosesc regula 50/20/30?

regula 50 20 30

Folosește regula 50/20/30 atunci când vrei să economisești!

Regula 50/20/30, este foarte populară în America, este un mod de a-ți gestiona venitul lunar. Cu ajutorul acestei reguli poți să îți faci un plan financiar. Planul te va ajuta să stabilești foarte clar care sunt nevoile și care sunt dorințele tale și pe ce urmează să îți cheltui banii.

Știm cu toții că a economisi nu este neapărat pe placul tuturor, de aceea este indicat să îți faci un plan în acest sens și să îl și urmărești.

Această regulă 50/20/30 este un mod mai simplu de a-ți împărți banii de care dispui într-o lună sau o perioadă mai mare de timp.

Modul de împărțire este unul simplist, nu trebuie să faci cine știe ce calcule sofisticate. Aloci 50% din banii disponibil pentru nevoi, 20% pe dorințe și restul de 30% îi economisești. Simplu nu?

Acum că am stabilit în linii mari regulile jocului, hai să îți explic și detaliat modul de funcționare al acestei reguli 50/20/30/.

Regula 50/20/30 – 50% pentru Nevoi

Am scris nevoi cu ,,N” tocmai pentru că sunt importante, ele îți asigură supraviețuirea !

În categoria nevoilor poți include lucrurile necesare supraviețuirii. Exemplu: ,,facturile lunare”, (mâncare, abonamente, chirii, rate, întreținerea mașinii, asistență medicală, utilități și ce nevoi mai ai tu într-o lună). A se înțelege că nevoile sunt cele stricte. Abonamentele la reviste sau aplicații de entertainment nu fac parte din nevoi. Pe acestea le voi include în categoria următoare și anume, dorințe.

Este foarte important să respecți regula 50/20/30, în sensul că dacă ai depășit deja bugetul de nevoi, obligatoriu trebuie să reduci din bugetul de dorințe.

Regula 50/20/30 – 20% pentru dorințe

Dorințele sunt toate acele lucruri pe care îți cheltui banii, care nu sunt neapărat importante pentru supraviețuirea ta. Dorințele îți provoacă un grad de satisfacție.

La categoria dorințe poți include un abonament la platformele de entertainment, reviste, jocuri, rata la ultimul model de telefon mobil, vacanțe, parfumuri scumpe și orice îți mai trece ție prin cap.

Tot în categoria dorințelor poți include și acele lucruri pe care le ai deja, dar vrei să le schimbi cu ceva mai nou. În locul Golfului pe care îl deții deja, alegi un Mercedes. În locul unui TV cu diagonală de 100 cm, alegi unul de 135 cm și tot așa. Dorințele sunt acele mici chestii care îți fac viața mai colorată, dar care uneori pot face diferența între bogăție și sărăcie.

Regula 50/20/30 – 30% pentru economii

Din punctul meu de vedere ultima alocare a regulii 50/20/30 este cea mai importantă. Cu ajutorul economiilor vei putea să ai o viață liniștită la pensie și nu numai.

Economiile sunt necesare deoarece cu ajutorul lor vei putea să ajungi la independența financiară.

Este indicat să împarți aceste economii lunare în 3 segmente:

I. Fondul de urgențe:

După cum îi spune și numele se folosește doar la urgențe. Urgențele sunt pot fi de natură medicală sau în caz că ai rămas fără locul de muncă (venitul activ). Acest fond de urgențe este indicat să fie cel puțin egal cu suma pe care o cheltuiești în mod obișnuit timp de 6 luni.

În situația în care ai rămas fără un loc de muncă, știi că ai la dispoziție acest fond de urgențe, care îți va da posibilitatea să duci o viață normală timp de 6 luni.

Este foarte important, deoarece presiunea găsirii unui loc de muncă este mai mică. Nu ești obligat să accepți orice loc de muncă, doar ca să poți supraviețui, să poți să-ți achiți ratele, chiria, mâncarea etc. În 6 luni ai timp să mergi să testezi piața, să observi cum stau lucrurile și să optezi pentru un joc care să-ți aducă satisfacție.

II. Economiile pentru sufletul tău:

În această categorie poți include economii pentru o parte din dorințe. Te sfătuiesc să economisești pentru dorințele tale. Nu te sfătuiesc să ți le satisfaci cu ajutorul cardului de credit. Într-unul dintre articolele precedente am explicat ce este și de ce nu este bine să abuzezi de cardul de credit. A-ți face poftele cu ajutorul cardului de credit este un miraj. Cu ajutorul cardului de credit ți se oferă senzația din partea băncii că meriți o excursie frumoasă sau o mașină de lux, pe care fie vorba între noi (le vei plăti cu timpul tău viitor).

Dobânzile pentru obiectele (dorințe) sunt destul de mari. Cred că cel mai ok pentru bugetul tău este să economisești o mică parte din venitul tău activ. Altfel spus vei plăti rate până la adânci bătrânețe.

III. Investițiile:

Reprezintă segmentul al treilea din economiile tale lunare și cel mai important, deoarece cu ajutorul lor îți vei putea crește venitul pasiv.

Cred că oricine îți dorește o viață în care să nu mai muncească activ, să dispună de o sumă de bani în fiecare lună, să fie liber, să călătorească, să nu mai depindă de locul de muncă, etc. Pentru toate acestea ai nevoie de un venit pasiv, care se obține de obicei prin investiții. Știu, la început este greu. Suma de bani pe care o poți economisi pentru a o investi ulterior este mică, aproape nesemnificativă. Cel mai important este să începi de undeva.

,,Un arbore ce nu-l mai poţi cuprinde cu braţele a crescut dintr-o biată sămânţă”.  

Odată cu trecerea timpului suma economisită și ulterior investită, va crește și îți va aduce numai beneficii.

Într-un articol viitor îți voi vorbi și despre tipurile de investiții. Dar până atunci poți să te apuci de economisit. Poți să folosești o aplicație care să te ajute în acest sens.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *