Investiții

Coronavirus și corecția pieței de capital

Coronavirus-și-corecția pietei de capital

Salut, cred că ai urmărit bursa în ultimele zile, fapt pentru care ai putut observa corecția pieței de capital care a urmat după apariția virusului COVID-19 (coronavirus).

Indicele BET este corelat cu ceilalți indici importanți ai lumii, fapt pentru care în urma scăderilor ce au avut loc pe piețele asiatice și cele americane, a venit momentul și corecțiilor pe piețele europene, inclusiv pe piața de capital din România.

Corecția pieței de capital a survenit în urma depistării virusului COVID-19 în România, aceasta este bazată mai mult pe panică.

Investitorii au acționat emoțional, corecția nu a venit în urma unor raportări slabe, ba din contră, cele mai importante companii cotate la Bursa de Valori București au raportat rezultate bune pentru anul 2019, unele dintre ele fiind chiar foarte bune.

În acest sens nu se impunea o corecție a indicelui BET atât de severă cum a fost cea din ultima săptămână, de aceea susțin că aceste scăderi de pe piața de capital românească nu au făcut altceva decât să copieze modelul de pe piețele de capital din străinătate.

Investitorii din întreaga lume s-au panicat în urma știrilor despre modul și rapiditatea cu care se răspândește acest virus și pentru a-și pune finanțele la adăpost, au marcat profiturile. Acest fapt ce a condus la corecția pieței de capital, care este posibil să continue până se va ajunge la o situație stabilă în ceea ce privește Coronavirus.

Investitorii de pe bursa de valori românească nu au mai avut parte de o corecție a pieței din luna decembrie 2018, atunci când guvernul aflat la conducerea țării a dat celebra ordonanță 114.

O parte dintre investitorii prezenți atunci în piață, ca și acum, s-au speriat și au vândut acțiunile pe care le dețineau. Cei mai puțini panicați au profitat de oportunitatea aceea și au cumpărat acțiuni la prețuri foarte bune. Din ianuarie 2019 indicele BET a evoluat ascendent, ne mai având parte de corecții.

Investitorii care au marcat profitul în săptămâna care tocmai a trecut, sunt o mare parte dintre acei investitori care în decembrie 2018 au avut curajul și au cumpărat acțiuni la prețuri promoționale. De aceea cred că marea majoritate a investitorilor de retail au vândut pentru a-și pune la adăpost profitul și pentru a aștepta noi oportunități.

Teoria este confirmată și de revenirea puternică ce a avut loc astăzi, când indicele BET a deschis cu o creștere de 4,2%, ulterior elanul s-a mai diminuat, deoarece piața europeană și aici mă refer la indicele DAX a avut momente de volatilitate, fapt ce a readus puțin teama la BVB.

După părerea mea o parte dintre investitori au început deja să cumpere acțiuni, dar nu foarte multe, mai mult pe modul prudent. În schimb cealaltă parte a investitorilor mai precauți și mai puțin dispuși să riște, stau cu banii pregătiți să cumpere atunci când piața le va da un semn clar de revenire.

Coronavirus și corecția pieței de capital

După cum se poate observa și pe grafic, indicele BET a suferit o corecție, dar cu toate acestea, astăzi indicele a avut parte de o creștere de 3.63%, semn că panica din piață s-a mai domolit.

În perioada următoare am putea avea parte de două scenarii, în primul este posibil să vedem o creștere a cotației BET, deoarece investitorii vor ieși din starea de panică și vor reintra la cumpărare, fapt ce ar duce indicele BET peste 9.500 de puncte. În al doilea scenariu este posibil să vedem o apropiere de rezistența 9.500. Dacă rezistența nu va fi spartă, corecția pieței de capital ar putea să continue, prima zonă de suport fiind 9.870.

În situația în care virusul va afecta și mai multe persoane, iar autoritățile nu îl vor putea ține sub control, scenariul al doilea ar putea fi mai plauzibil.

Această analiză are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *