Analize

Analiză tehnică compania Banca Transilvania

Acțiunile grupului TeraPlast

Compania Banca Transilvania (TLV) în data de 16.08.2020. Graficul folosit pentru analiza tehnică a este cel zilnic.

În ultima perioadă compania Banca Transilvania (TLV) se află pe un trend ascendent.

Creșterea pe care o are Banca Transilvania, survine în urma informațiilor conform cărora în luna Septembrie 2020, va avea loc promovarea Bursei de Valori București la statutul de Piață Emergentă. Odată cu aceasta, Banca Transilvania va face parte din indicele global FTSE. În acest sens investitorii străini vor putea investi în Banca Transilvania cu mai multă încredere.

În primul semestru al anului 2020, cifra de afaceri a companiei Banca Transilvania a scăzut cu aproximativ 4 % față de primul semestru al anului 2019.

Profitul net a scăzut cu 27 % în primul semestru din 2020, față de primul semestru din 2019.

Față de trimestrul I din 2020, în trimestru II 2020, compania Banca Transilvania a obținut un profit net cu 27% mai mare. Pentru aceeași perioadă, cifra de afaceri a companiei a fost mai mare cu aproximativ 24%. Acționarii Băncii Transilvania au hotărât distribuirea unui dividend de 0,110 lei pe acțiune. Randamentul estimat al dividendului este de aproximativ 5%. La acest randament se mai adaugă și acțiuni cu titlu gratuit.

Conform graficului, Banca Transilvania a reușit să depășească zona de rezistență de la 2,12. Ulterior în zona 2,24 a respins. Acest lucru s-a întâmplat deoarece în presă au apărut informații cu privire la faptul că Banca Transilvania a pierdut un proces cu Agenția Naționale de Administrare Fiscală. În acest sens compania ar fi obligată la plata sumei de 264 mil lei plus penalități.

Analiza tehnică TLV
 

În urma pierderii procesului, este posibil ca Banca Transilvania să își revizuiască politica de dividende și să nu mai distribuie dividende în acest an. Data ex-dividend fiind în 02.10.2020.  

Deși cotația s-a apreciat, indicatorul MACD și mediile mobile de 10 și 20 ne arată că în momentul de față acțiunile companiei se află pe un trend ascendent. Indicatori prezenți pe grafic, RSI și STOCH ne arată că acțiunile companiei se află într-o zonă de supracumpărare.

Citește mai departe și Analiză tehnică compania Transgaz (TGN)

În situația în care Banca Transilvania are constituit un provizion pentru plata sumei de 264 mil lei plus penalitățile aferente, mă aștept ca prețul acțiunilor să își continue trendul ascendent până la retragerea Fibonacci de 76.4%, ținta fiind 2,4 lei. În acest sens rezistenta de la 2,24 va fi spartă și se va transforma într-o zonă de suport destul de importantă.

În scenariul pesimist în care conducerea Băncii Transilvania nu a constituit un provizion pentru plata sumei către ANAF, prețul acțiunilor ar putea suferi o corecție. Cum am explicat și mai sus, conducerea Băncii Transilvania poate revizui politica de dividende și poate amâna sau anula distribuirea de dividende în acest an. Fapt ce ar duce la corecția prețului acțiunilor.

Această analiză are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *