Educație

Cinci greșeli de evitat în investiții

Cinci greseli de evitat in investitii

Te salut, mă bucur să văd că interesul pentru zona acesta de educație financiară și pentru investiții se află pe un trend ascendent și la noi în țară. Este un lucru minunat să vezi că oamenii încep să se gândească la banii lor. Mai jos am pregătit o listă cu cinci greșeli de evitat atunci când vrei să devii investitor.

I. Evită să amâni investițiile programate

Dacă ai în plan ca în perioada următoare să începi să investești, Fă-o! Nu mai aștepta. Mulți amână această decizie, ba nu e timpul, ba nu sunt pregătiți, ba nu a venit încă criza… NU mai căuta scuze! Pur și simplu începe să investești. O să spui ,,bine dar eu nu știu nimic despre investiții”. Pentru asta ai internet, YouTube, cursuri și tot ce îți dorești. Trebuie doar să vrei! Pe internet, găsești o grămadă de informații gratuite care te pot ajuta să devii un investitor priceput.

Cel mai important este să faci pasul cel mare. O călătorie în jurul lumii începe cu primul pas. Începe cu sume mici, sume care să îți fie ție confortabile. Continuă să cercetezi să experimentezi domeniul investițional și odată cu experiența, vei câștiga și bani. Odată cu trecerea timpului și cu câștigarea experienței vei putea să îți mărești și sumele investite. 

II. Greșeli de evitat în investiții – nu investi acolo unde nu înțelegi cum funcționează

Dacă mai sus am vorbit despre persoanele care amână investițiile, acum vreau să îți spun să fii atent totuși să nu fii prea entuziasmat și să investești în active pe care nu le cunoști și nu le înțelegi. Evită să faci investiții doar de dragul de a te numi investitor. În cel mai bun caz ai putea să te numești speculator, dacă nu gambler.

Este în regulă să investești, să faci experimente, dar pe parcurs trebuie să te pui la punct cu tot ceea ce înseamnă investiții. Este normal să faci greșeli, însă trebuie să înveți din ele și să eviți să le mai faci pe viitor. Pe internet găsești o groază de materiale informative cu privire la investiții. Dacă nu vei fi sigur pe investiția ta, în momentele de volatilitate crescută, nu vei ști cum să reacționezi.  Vei intra în panică și probabil vei face greșeli.

Atunci când îți documentezi foarte bine investiția, vei fi liniștit în perioadele turbulente. Ba mai mult, dacă vorbim despre investiții în companii listate la bursă, companii în care tu ai încredere că vor crește în viitor, chiar dacă pe termen scurt, acțiunile au tendințe de scădere, ești liniștit, știind că ți-ai făcut temele. Poți chiar să fii bucuros că ai ocazia să acumulezi acțiuni la preț redus. Urmând ca atunci când acestea vor crește să te bucuri de creștere.    

III. Greșeli de evitat în investiții – fii diferit

Culmea nebuniei, să faci ce fac toți ceilalți și să te aștepți la rezultate diferite. Evită să investești în active considerate a fi la modă. Benjamin Graham a scris o carte care se numește Investitorul Inteligent. În această carte vei găsi informații despre cum să cauți și să înțelegi valoarea activelor în care vrei să investești.

În momentul în care vei înțelege că  prețul activelor ,,caută” mereu punctul de echilibru. Dacă un activ este subevaluat, atunci prețul va tinde să ajungă la valoarea intrisecă. Dacă este supraevaluat, la fel, va tinde să ajungă la valoarea intrisecă. Trebuie să înțelegi că atunci când un activ este mult prea prezent în viața ta cotidiană, știri, Facebook, cu atât mai mult prețul acelui activ este crescut artificial. Profiturile au fost făcut cu mult timp înainte.

IV. Greșeli de evitat în investiții – nu pune toate ouăle în același coș

Evită să investești în același tip de active. Chiar dacă nu dispui de sume mari, este important să te diversifici cu investițiile. În acest fel îți vei crea un obicei în a te diversifica.

De ce insist cu diversificarea?

Fiecare clasă de active vine la pachet cu avantaje și dezavantaje.

În momentul când investești diversificat te pui la adăpost. Sunt perioade când unele active performează foarte bine, însă altele sunt pe scădere. Dacă te  nimerești cu investiția în clasa activelor care performează bine ,,te-ai scos” vei avea un profit frumușel. Dar ce te faci dacă te nimerești în clasa activelor care se află pe scădere? Vei avea o pierdere frumoasă, vei spune că investițiile nu sunt pentru tine și tot așa. De aceea este recomandat să investești diversificat.

Unele active vor fi pe creștere, te vor ajuta să reduci riscul și pierderea suferită de alte active care la anumite momente pot genera pierderi. Este indicat să îți diversifici investițiile pe clase diferite de active, pe zone geografice diferite, să ții banii în valute diferite.

V. Greșeli de evitat în investiții – Atenție! lăcomia și frica erodează profitul

Ai grijă să nu fii prins în mirajul banilor făcuți rapid și ușor. În ultima perioadă au apărut foarte multe persoane care investesc și care recomandă investițiile în criptomonede. De ce crezi că a luat un avânt așa puternic? E simplu, pentru că în piața criptomonedelor câștigurile sunt foarte mari, într-un timp relativ scurt. Dar cu toate acestea nimeni nu vorbește despre riscurile pe care trebuie să ți le asumi atunci când hotărăști să aloci o parte din banii de investiții pe această categorie de active. 

Știu o grămadă de persoane care asimilează termenul de investiții la bursă, cu jocul la păcănele. Așa poate fi explicat și faptul că în România educația financiară este foarte precară și că la fiecare colț de stradă poți vedea case de pariuri sau cazinouri. Tocmai pentru că oamenii sunt atrași de câștigurile rapizi. Bagi un leu și scoți 2 lei.

Investițiile nu funcționează la fel.

Ca să poți investi, trebuie să te documentezi să investești timp pentru a înțelege cum funcționează anumite active și ce randamente poți să obții din acele investiții.

Frica funcționează tocmai invers, o mare parte din populație privește la TV, unde sunt prezentate știri precum că ,,țara nu mai are bani” că urmează o criză , că vor fi tăieri de salarii și câte și mai câte. Dacă nu ești pregătit acum, când lucrurile sunt așezate, crezi că vei fi pregătit să investești atunci când va veni criza? În perioada în care se va instala criza nu vei ști ce să faci, în ce să investești, vei privi la o sumedenie de articole care prevestesc sfârșitul lumii, cum vor pierde investitorii banii…etc. În luna martie a avut loc o scădere de aproximativ 32% a indicelui BET, reprezentativ pentru Bursa de Valori București. Câți investitori noi crezi că au intrat la cumpărat acțiuni sau alte tipuri de active? Foarte puțini. Unii au sperat să mai scadă, alții nu au știut cât va continua scăderea, unii ai așteptat să se liniștească apele și tot așa.

Indice BET

Ce sa vezi, din luna martie până în prezent, indicele BET a crescut cu aproximativ  37%. Cei care au stat pe margine au pierdut oportunități fantastice. Randament de 30 – 35%, comparativ cu 1 – 2 %, cât oferă băncile pentru un depozit la termen. Care dintre cele două variante crezi că este mai avantajos pentru finanțele tale?      

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *