Educație

Ce este cardul de cumpărături?

Ministerul Finanțelor Publice emite a treia serie Fidelis

Salut, astăzi vreau să-ți explic ce este cardul de cumpărături și cum poți să te folosești de el eficient.

În primul rând cred că trebuie să facem clar o delimitare între cardul de credit și cardul de debit. Ambele sunt foarte des întâlnite, problema este că multe persoane fac confuzii când vine vorba despre cele două tipuri de carduri.

    • Cardul de debit este acel card pe care tu îți primești salariu, asta dacă ai un venit activ. Este cardul pe care tu îl alimentezi cu bani. Cardul acesta reprezintă o datorie a băncii către tine.
    • Cardul de credit este cardul pe care banca la care îți primești salariul ți-l eliberează, în baza venitului pe care îl înregistrezi lunar. În termeni populari mai poartă denumirea de card de cumpărături. Acest tip de card, reprezintă o datoria a ta către bancă.

Ce este cardul de cumpărături, cum poate fi folosit?

    • poți face cumpărături la fel cum faci cu cardul de debit;
    • poți face cumpărături în rate, la care să beneficiezi de dobândă 0%;
    • poți să retragi bani de la ATM.

Fiecare dintre operațiunile pe care le-am descris mai sus au câteva particularități.

Când faci o achiziție și optezi pentru plata cu cardul de credit, în rate cu dobândă 0%, trebuie să știi că nimic nu este gratuit. Cele mai multe bănci acordă acest privilegiu, DAR trebuie să ai grijă la perioada de grație. Orice tranzacție făcută în acest mod, beneficiază de o perioadă de grație, care în medie este undeva la 55 de zile.

După expirarea termenului de 55 de zile dobânda nu mai este 0%. Dacă o să uiți să faci plata până la finalizarea perioadei de grație, vei constata defapt că dobânda este una consistentă. Depinde de cât a fost negociată la încheierea contractului inițial. Poate să depășească și 20%. Deci mare atenție!

Trebuie să fii atent ca magazinul de la care achiziționezi produsul să fie partenerul băncii tale. În cazul în care magazinul nu este partener băncii tale, nu vei putea face plata în rate. Suma care ți se va retrage de pe cardul de cumpărături, va fi cea integrală.

O altă utilizare o reprezintă plata cumpărăturilor la magazin, la fel ca în cazul cardului de debit. Când nu mai ai bani pentru cumpărăturile zilnice, poți să achiți produsele cumpărate cu cardul de cumpărături. Tot la fel, beneficiezi de o perioadă de grație, în care trebuie să achiți suma cheltuită. Altfel vei plăti băncii o dobândă destul de mărișoară.

Retragerea banilor direct de la ATM, este modalitatea cea mai puțin utilizată. Această metodă este mai puțin întâlnită deoarece implică un cost de minim 1% din suma retrasă de la ATM. Depinde de cum ai negociat la semnarea contractului.

De fiecare dată când vei face o retragere de la bancomat, vei suporta dobânda aferentă sumei retrase. Odată cu aceasta se mai adaugă o dobânda, în cazul neefectuării plății la timp.

Acum că am stabilit cele mai cunoscute moduri de utilizare a cardului de credit să îți explic și cum ai putea să beneficiezi de cardul de credit fără prea multe bătăi de cap.

În primul rând trebuie să fii foarte atent la perioada de grație, acea perioadă în care dacă achiți datoria către bancă, nu vei plăti comision băncii. Este foarte important să achiți datoria către bancă, aferentă ratei sau sumei lipsă în intervalul specificat în contract. Perioada de grație este de obicei 55 de zile. În acest mod vei evita comisioanele mari și vei avea doar de câștigat. Ai ocazia să beneficiezi de cumpărături cu rate fixe și dobândă 0%.

Folosește cardul de cumpărături doar atunci când îți permiți!

Nu te lăsa păcălit de magia cardului de cumpărături, ca mai apoi să ajungi sclavul băncilor. Folosește cardul de credit responsabil și cu mare atenție. Foarte multe persoane au ajuns să se plângă din cauza cardului de cumpărături. Acestea nu mai reușesc să acopere datoriile făcute cu ajutorul acestui instrument de plată. Persoanele în cauză au profitat de faptul că au putut să cumpere ce le-a poftit inima, apoi au realizat că au de achitat mai multe rate mici, care cumulate formează o sumă consistentă.

Închei acest articol prin a-ți mulțumi pentru timpul acordat și sper că am putut să îți fiu de ajutor. În curând voi posta un articol despre cum să utilizezi corect cardul de cumpărături.

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *