Analize

Acțiunile companiei Transelectrica posibilă corecție

Acțiunile companiei Turbomecanica

Acțiunile companiei Transelectrica se află pe un trend major ascendent. Trendul a început în luna Martie, însă luând în considerare situația actuală, este posibil să vedem o inversare de trend. 

Comparat cu media sectorului din care face parte la nivel european, compania Transelectrica are indicatorul PER calculat la 10, P/S este egal cu 0.8 și Marja Operațională de 12%.

Media PER la nivel european este 14, P/S este 1.2, iar Marja Operațională  de 17,5%.

În ultimele 90 de zile, variația prețului acțiunilor a fost de aproximativ 5%. În ultimele 12 luni, prețul acțiunilor Transelectrica a crescut cu aproximativ 28%.

În primele nouă luni ale anului 2020, cifra de afaceri a companiei Transelectrica a scăzut cu aproximativ 7% față de primele nouă luni din 2019. Profitul operațional la nouă luni din 2020, este mai mare cu 123%, față de primele nouă luni din 2019. Profitul net din primele nouă luni din 2020, este mai mare cu aproximativ 107% față de profitul net obținut în primele nouă luni ale anului 2019.

Cifra de afaceri aferentă trimestrului al treilea din 2020, este mai mică cu aproximativ 4%, decât în trimestrul al treilea din 2019.

Profitul operațional aferent trimestrului III 2020, este mai mare cu aproximativ 9%, față de trimestrul al treilea din 2019.

Profitul net este cu 15% mai mic în trimestrul al treilea 2020, față de trimestrul al treilea 2019.

Față de trimestrul al doilea din 2020, în trimestrul al treilea compania Transelectrica a obținut un profit operațional mai mare cu aproximativ 5%. Cifra de afaceri este mai mare cu aproximativ 18%. Profitul net a scăzut cu aproximativ 4%.

Rezultatele financiare publicate de companie pentru primele nouă luni ale anului 2020 au fost încurajatoare, datorită acestui fapt prețul acțiunilor a continuat să se mențină pe trendul ascendent început încă din luna Martie.

Veniturile companiei Transelectrica se bazează în mod special pe venituri din transportul energie și venituri din servicii de sistem. De la 1 ianuarie 2021, tarifele reglementate pentru transportul energiei electrice crește cu aproximativ 14%, ceea ce va duce automat spre creșterea veniturilor din transportul de energie. 

Acțiunile Transelectrica

Pe grafic se poate observa faptul că acțiunile companiei Transelectrica se regăsesc pe un trend major ascendent. Maximul atins în ultima perioadă fiind de 25,5 lei/ acțiune. De la minimul atins în luna Martie, când acțiunile companiei Transelectrica se tranzacționau la 14,8 lei, prețul acțiunilor a crescut cu aproximativ 72%.

Indicatorii prezenți pe grafic arată o posibilă inversare de trend. Prețul acțiunilor se tranzacționează peste mediile mobile de 10 și 20 de zile. Însă în urma scăderii care a avut loc astăzi, media mobilă de 10 zile a intersectat-o pe cea de 20 de zile, de sus în jos. În acest sens mă aștept ca prețul acțiunilor companiei Transelectrica să nu mai crească, eventual să înceapă un trend mic de corecție.

În zona 25,5 lei, se poate observa o zona de rezistență majoră, care coincide cu retragerea Fibonacci de 0%. Acest prag este foarte puternic și în contextul actual mă aștept ca rezistența de la 25,5 lei să nu fie spartă iar prețul acțiunilor Transelectrica să se tranzacționeze sub 25 lei.

Linia de trend marcată pe grafic cu roșu, are rol de suport. Mă aștept ca acest suport să fir spart, iar prețul să treacă sub pragul de la 25 lei. Un prim preț țintă ar fi la retragerea Fibonacci de 23,6% care coincide cu prețul de 23 lei. Corecția ar putea fi de aproximativ 8 %. În acest sens nu aș intra la cumpărare pe acțiunile companiei Transelectrica în acest moment, aș mai avea răbdare să observ dacă și cât va corecta, o posibilă intrare la cumpărare ar putea fi în zona 23 lei. În situația în care acțiunile companiei Transelectrica vor continua corecția aș continua să suplimentez.

Având în vedere situația economică în care ne aflăm, este foarte posibil ca statul să solicite dividende suplimentare de la companiile pe care le gestionează. La Transelectrica, statul român deține aproximativ 58% din acțiunile companiei.

Pe platforma investestelabursa.ro, Rareș Mihăilă a făcut câteva calcule cu privire la dividendele suplimentare pe care companiile de stat le-ar putea distribui. Randamentul dividendelor suplimentare oferite de compania Transelectrica ar putea să se situeze între aproximativ 7,5 și 12,5%.

Dividende suplimentare TEL

Sursa: investestelabursa.ro

Alți analiști se așteaptă ca în perioada următoare acțiunile companiei Transelectrica să intre pe corecție. Un preț țintă pentru acțiunile companiei fiind de aproximativ 19 lei, o potențială scădere de aproximativ 22%. Personal, nu cred că prețul acțiunilor Transelectrica vor corecta atât de puternic, având în vedere că recent au intrat în structura indicelui MSCI 100 Frontier Market, ceea ce le va crește vizibilitatea pe plan internațional.

Această analiză are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *