Analize

Acțiunile companiei Teraplast continuă creșterea

Acțiunile companiei Teraplast

Acțiunile companiei Teraplast se află pe un trend ascendent încă din primăvara anului trecut.

În ultima jumătate de an, acțiunile companiei Teraplast au evoluat pozitiv. Creșterea fiind una abruptă, de aproximativ 46% până în punctul maxim de 0,4655 lei/acțiune. În momentul de față, acțiunile companiei Teraplast se tranzacționează la valoarea de 0,4410 lei/acțiune, cu 4,5% mai puțin decât maximul atins în data de 09.11.2020.   

Marja Operațională a companiei Teraplast estre 12%. Media la nivel european este 15%, Marja netă la nivel european este 10%. La nivelul companiei Teraplast, marja netă este calculată la 7.5%.  

În ultimele 90 de zile, variația prețului acțiunilor a fost de aproximativ 13%. În schimb în ultimele 12 luni, prețul acțiunilor Teraplast a crescut cu aproximativ 56%.

În primele nouă luni ale anului 2020, cifra de afaceri a companiei Teraplast a crescut cu aproximativ 14% față de primele nouă luni ale anului 2019.

Cifra de afaceri aferentă trimestrului al treilea din 2020, este mai mare cu aproximativ 9% decât în trimestrul al treilea din 2019. Profitul operațional aferent trimestrului III 2020, este mai mare cu aproximativ 43%, față de trimestrul al treilea din 2019. În trimestrul al treilea din 2020, profitul net este mai mare cu aproximativ 61%, față de cel din T III 2019.

Față de trimestrul al doilea din 2020, în trimestrul al treilea Teraplast a obținut un profit net mai mare cu aproximativ 31%, un profit operațional mai mare cu aproximativ 32% și o cifră de afaceri mai mare cu aproximativ 19%. 

Teraplast obține cele mai mari venituri de pe urma producției de instalații și granule, urmate de panouri sandwich și apoi din producția de țiglă metalică. Cele mai mici venituri le obținea din producerea de ferestre și uși, divizie pe care a vândut-o în 2020 către Dynamic Selling Group, pentru aproximativ 4,5 milioane de euro. Strategia pe care o aplică Teraplast este de a reduce importurile de materii prime, iar divizia de ferestre și uși era o mare consumatoare de materii importate. “Noi am ales să ne concentram pe dezvoltarea altor zone ale business-ului TeraPlast. Obiectivul nostru este că în orice  afacere intram să reducem importurile pe care le face Romania şi să producem la acelaşi nivel tehnic cu marii producători internaţionali”. A declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast pentru zf.ro

În prezent compania are mai multe proiecte de investiții aflate în derulare. Recent a primit acordul de finanțare de la statul român pentru un proiect de producere de folii biodegradabile. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 12 mil. de euro, din care jumătate reprezintă finanțare din partea statului.

Pentru anul 2020, Grupul Teraplast estimează o cifră de afaceri mai mare cu aproximativ 12% față de cea din 2019.

Așa cum am amintit mai sus, încă din primăvara anului trecut acțiunile companiei Teraplast au intrat pe un trend ascendent foarte puternic. Din martie 2020, până în luna noiembrie 2020, când cotația acțiunilor Teraplast a atins maximul de 0,4655 lei, acțiunile Teraplast au crescut cu aproximativ 155%.

actiunile companiei Teraplast
 

Media mobilă rapidă de 10 zile a intersectat-o pe cea de 20 de zile. În acest sens mă aștept ca cel puțin pe termen scurt acțiunile companiei Teraplast să își continue trendul crescător pe care se află în prezent. Faptul că celelalte medii mobile sunt prezente pe grafic sub prețul la care se tranzacționează acțiunile Teraplast, mă face să cred că trendul pe care se află acțiunile companiei Teraplast este unul puternic și nu se va inversa prea curând. La un moment dat, ar putea urma o consolidare a prețului în zona 0,46 lei/acțiune.

Indicatorul Stochastic împreună cu MACD indică o continuare a trendului ascendent.

În ultimele două ședințe de tranzacționare din săptămâna care tocmai s-a încheiat, putem observa faptul că acțiunile Teraplast au închis în teritoriu negativ și că nu au reușit să treacă peste zona de rezistență formată la 0,4440 lei/acțiune.

Rezistența de la 0,4440 lei/acțiune este una minoră, care cred că va fi străpunsă fără probleme într-un interval de timp relativ scurt. Prețul acțiunilor se îndreaptă către rezistența majoră de la 0,4655 lei/acțiune. În trecut a mai respins odată din această zonă. Creșterea ar putea fi de aproximativ 5%, față de nivelul actual de tranzacționare.  

După depășirea pragului format la 0,4440 lei/acțiune, mă aștept ca această zonă să devină o zonă de suport importantă. Însă zona de rezistență de la retragerea Fibonacci 0% care coincide cu maximul atins în ultima perioadă de 0,4655 lei/acțiune, mă aștept să fie mai dificil de străpuns.

Faptul că acțiunile companiei se tranzacționează la un multiplu de preț P/E de 11.7, cred că este încă un motiv în plus pentru care rezistența de la 0,4655 lei/acțiune să fie mai greu de depășit.

Chiar dacă în piață este prezent optimismul, pe termen scurt nu cred că prețul acțiunilor Teraplast vor reuși să treacă peste 0,4655 lei/acțiune. În acest sens estimez că în perioada următoare acțiunile companiei Teraplast ar putea să evolueze între un maxim de 0,4655, iar în scenariul pesimist un minim de 0,3990 lei/acțiune.  

Această analiză are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *