Analize

Acțiunile companiei Nuclearelectrica se tranzacționează pe un trend lateral în ciuda faptului că rezultatele financiare sunt foarte bune

Acțiunile grupului TeraPlast

Acțiunile companiei Nuclearelectrica se află pe un trend lateral după perioada în care au corectat ulterior distribuirii de dividende.

Înainte de data ex-dividend, acțiunile companiei Nuclearelectrica se tranzacționau la prețul de 19,48 lei. După distribuirea dividendelor, acțiunile companiei au corectat aproximativ 28%, până la pragul de 14 lei. 

Comparat cu media sectorului din care face parte la nivel european, Nuclearelectrica are indicatorul PER calculat la 8.2, P/S este egal cu 2.12 și Marja Operațională de 31%. Media PER la nivel european este 20, P/S este 1.2, iar Marja Operațională  de 13%.

În ultimele 90 de zile, variația prețului acțiunilor a fost de aproximativ -3%. În schimb în ultimele 12 luni, prețul acțiunilor Nuclearelectrica a crescut cu aproximativ 14%.

În primele nouă luni ale anului 2020, cifra de afaceri a companiei Nuclearelectrica a scăzut cu aproximativ 2% față de primele nouă luni din 2019.

Cifra de afaceri aferentă trimestrului al treilea din 2020, este mai mică cu aproximativ 3% decât în trimestrul al treilea din 2019. Profitul operațional aferent trimestrului III 2020, este mai mic cu aproximativ 5%, față de trimestrul al treilea din 2019. Acesta datorându-se și faptului că de la începutul anului prețului mediu ponderat al energiei electrice a scăzut cu aproximativ 3,2%. În schimb profitul net este cu 7,3% mai mare în trimestrul III 2020, față de trimestrul III 2019.

Față de trimestrul al doilea din 2020, în trimestrul al treilea Nuclearelectrica a obținut un profit net mai mare cu aproximativ 5%, un profit operațional mai mare cu aproximativ 2% și o cifră de afaceri mai mare cu aproximativ 8,5%. 

Pentru anul 2020, compania are în plan investiții de aproximativ 309 mil lei. Cu 20% mai mare ca cel din anul 2019, când compania a avut în plan investiții de aproximativ 256 mil lei. În primele nouă luni ale anului 2020, compania a realizat aproximativ 50% din planul de investiții aferent anului 2020.

Având în vedere că în data de 12.11.2020, compania a publicat rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului 2020 și cu toate că rezultatele publicate de către companie au fost foarte bune, prețul acțiunilor nu a crescut. Faptul că în ultima perioadă acțiunile companiei s-au tranzacționat în interiorul unui trend lateral cuprins între 16 și 17 lei, mă duce cu gândul că o serie de investitori sau chiar un investitor instituțional lichidează o parte din acțiunile companiei Nuclearelectrica.

Extrapolând rezultatele la nouă luni, mă aștept ca profitul anul să fie în jurul valorii de 606.000.000 lei.

Luând în considerare politica de dividend stabilă cu care a obișnuit investitorii, compania ar putea distribui sub formă de dividende aproximativ 90% din profit. Ceea ce înseamnă că Nuclearelectrica ar putea distribui în 2021 un dividend aproximativ egal cu 1,8 lei/ acțiune. Raportat la prețul de 16,6 lei cât este în prezent, randamentul dividendelor ar fi aproximativ egal cu 10,8%.

Acțiunile Nuclearelectrica
 

Pe grafic se poate observa faptul că după corecția din luna luna iunie, când a avut loc data ex-dividend, acțiunile companiei și-au revenit destul de repede. De la minimul de 14 lei atins în data de 22.06.2020, acțiunile companiei au avut parte de o creștere de aproximativ 21% până la pragul de 17 lei. Ulterior formându-se un trend lateral între zona de rezistență de la 17 lei și zona de suport de la 16,10 lei, în apropierea căreia se află și media mobilă de 200 de zile.

Indicatorul Stochastic împreună cu MACD indică o potențială creștere. În ultimele două ședințe de tranzacționare, acțiunile companiei Nuclearelectrica au evoluat lateral, însă închiderile au fost în teritoriul pozitiv.

Cu toate acestea, chiar dacă pe termen scurt este posibil să se mai marcheze profitul pe acțiunile companiei, mă aștept ca suportul format la 16,10 lei, care coincide cu retragerea Fibonacci de 38.2% să reziste. 16 lei este un suport destul de important, totodată fiind și un suport psihologic. Mă aștept ca pe viitor prețul acțiunilor să crească în primă fază spre retragerea Fibonacci de la 23.6%. Zona suportului de la 16 lei mi se pare un punct bun de intrare.

Având în vedere că acțiunile companiei se tranzacționează deasupra mediei mobile de 200 de zile, iar media mobilă de 10 zile a intersectat-o pe cea de 20 de zile, este un alt semnal că prețul acțiunilor se pregătește de o eventuală creștere.    

Alți analiști se așteaptă ca în perioada următoare acțiunile companiei Nuclearelectrica ar putea să crească. Un preț țintă pentru acțiunile companiei fiind de aproximativ 19 lei, cât a fost înainte de perioada de distribuire a dividendelor.

Această analiză are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *