Analize

Acțiunile BRD dau semne de revenire

Acțiunile grupului TeraPlast

În ultimele ședințe de tranzacționare compania BRD a intrat pe un trend de corecție. Față de maximul din ultima perioadă, acțiunile BRD au suferit o corecție de aproximativ 8%.

Prețul acțiunii a reușit să depășească zona de rezistență de la 12.85 lei, care coincide cu retragerea Fibonacci de la 38.2%. Însă această zonă nu a rezistat prea mult, prețul coborând abrupt spre zona de suport de 12 lei, confirmând în acest fel trendul major format între liniile roșii.

Calculat la prețul de închidere de 12.12 lei, BRD se află printre companiile ieftine de la BVB, indicatorul PER fiind de 7.5, iar cel P/BV de 1.0.

Corecția prețului acțiunilor BRD, a survenit și din cauza faptului că a obținut rezultatele mai slabe decât cele de anul trecut. Pandemia provocată de SARS-Cov2 a afectat serios rezultatele financiare din tot sectorul bancar, nu doar pe cele ale BRD.

În trimestrul al doilea din 2020, cifra de afaceri obținută de BRD a fost mai mică cu aproximativ 3% față de cea obținută în primul trimestru din 2020. În TII 2020, profitul net a scăzut cu 28% față de T1 2020. 

În primul semestru al anului 2020, cifra de afaceri a băncii BRD a scăzut cu 6% față de primul semestru al anului 2019.

Profitul net al băncii BRD a scăzut cu 47% în primul semestru din 2020, față de primul semestru al anului 2019.

Profitul operațional trimestrial se află și el în scădere cu 20% în TII 2020 față de TII 2019.    

Chiar dacă la prima vedere rezultatele financiare par dezamăgitoare, consider că dat fiind contextul actual, BRD se situează printre companiile care vor trece mai ușor prin această criză provocată de SARS-Cov2.

Faptul că anul acesta la îndemnul BCE, conducerea BRD a hotărât să nu distribuie dividende, a făcut ca prețul acțiunilor să sufere o corecție. Cu toate acestea, cred că este o măsură bună pentru BRD, deoarece în acest fel le rămâne mai mult spațiu de manevră și vor reuși să evite greșelile din 2008.

În contextul pandemiei, pentru a sări în ajutorul celor afectați de măsurile restrictive din starea de urgență, guvernul, prin OUG 37/2020, a amânat plata ratelor la credite pentru o perioadă de maxim 9 luni. BRD a fost nevoită să amâne ratele a peste 41.000 de clienți, de aici și rezultatele mai slabe față de cele din anul trecut.

Vestea bună, este că în lunile de vară sectorul bancar a început să își revină, băncile acordând un volum de credite record, pe fondul creditelor ipotecare. Cei care au trecut cu greu prin starea de urgență, deoarece au fost nevoiți să stea într-un apartament sau garsonieră, au început să se reorienteze spre case cu curte, mărind astfel volumul de credite acordate de bănci.

Marja operațională a companiei BRD este 47%, mult mai bună decât a băncii concurente, Banca Transilvania care dispune de o marjă operațională de aproximativ 38%.  

Acțiunile BRD dau semne de revenire

Pe grafic observăm faptul că acțiunile BRD se tranzacționează deasupra primei zone de suport orizontal de 12 lei, care coincide cu retragerea Fibonacci 23.6% și cu media mobilă de 100 de zile.

Indicatorul Stochastic indică faptul că în următoarea perioadă prețul companiei BRD ar putea să evolueze ascendent. Pe termen scurt mă aștept însă la o străpungere a zonei de suport de la 12 lei, spre suportul format de canalul ascendent marcat cu roșu de la 11.80, apoi din acest punct aș aprecia că prețul BRD ar putea începe să crească din nou spre 12 lei.

Pe data de 05.11.2020, BRD va publica rezultatele financiare aferente trimestrului III. În funcție de aceste rezultate, care mă aștept să fie mult mai bune decât cele din trimestrul al II-lea, este posibil să avem parte de un raliu pe acțiunile BRD.

La data de 30.09.2020, în portofoliul fondului de investiții BT Maxim, acțiunile BRD aveau o pondere de aproximativ 8.4%, în creștere cu 0,7% față de 31.08.2020. Atunci când acțiunile BRD aveau o pondere de 7.7% în portofoliul BT Maxim.

Alți analiști estimează pentru BRD o creștere în perioada următoare de aproximativ 13%. Un preț țintă pentru acțiunile companiei fiind de 13.64 lei.

Această analiză are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

Abonează-te la blogul meu pentru a primi cele mai noi articole!

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-i un share să afle și prietenii tăi!

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *